21/04/2022

Yapay Zeka Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Yapay zeka nedir? Hangi alanlarda kullanılır? Yapay zekanın ülkemiz ve dünyamızdaki çalışma örnekleri nelerdir? Küçük yaştan itibaren yapay zekayı takip etmenin faydaları nelerdir?

Günümüzde sık sık duyduğumuz yapay zeka kavramını inceleyelim.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, insan zihninin problem çözme ve karar verme yeteneklerinin makineleştirilmesidir. Yani insana ait özellikler makinelerle birleştirilip, makinelere algı, zeka ve beceri sunmaktır. Bir insanın yapabileceği hemen hemen birçok şeyi yapay zeka teknolojisi de yapmaktadır. Yapay zeka teknolojisi ile insan gibi konuşmak, hareket etmek, tepki vermek ve bunun gibi birçok işlevi yerine getirmek mümkündür.

Yapay Zeka, Robot, Ai, Ki, Program, Programlama
Yapay Zeka

Hangi Alanlarda Yapay Zeka Kullanılır?

Günlük hayatta kullandığımız hemen hemen her alanda yapay zeka kullanılmaktadır. Navigasyon sistemlerinde, cihazlarda bulunan sesli asistanlarda, siber güvenlik sistemlerinde, sağlık hizmetlerinde, e-ticarette ve gün geçtikçe sayısız birçok alanda yapay zeka kullanılmaktadır. Yapay zeka insan hayatını kolaylaştırmakla beraber, zamandan da kazanç sağlatmaktadır.

Örneğin Atlas Robot; günümüzde yapay zeka desteğinin somutlaştırılmış en güzel halidir. Emek yoğun işleri en aza indirerek insan gücünden makineleşmeye geçişi de desteklemektedir.

Robot Sophia; robotların en akıllısıdır. Sophia, resimler çizebiliyor, röportaj verebiliyor ve hatta yaptığı çalışmaları NFT olarak da satabiliyor. Aynı zamanda da kadın haklarının en güçlü savunucusu demek de mümkündür.

Telefonlarımızda kullandığımız Google Asistan veya Siri gibi uygulamalar da yapay zekanın ses bulmuş halidir. ‘’Merhaba Siri, bugün hava kaç derece olacak’’ diye sorduğumuzda tıpkı bir insan gibi karşılık vermesi yine yapay zekanın güçlü bir örneğidir.

İnsansı robot Sophia anne olmak istiyor - 2
Robot Sophia

Aynı şekilde günlük hayatta kullanılan yapay zeka destekli navigasyonlar da trafiğin yoğunluğunu, yoldaki kaza durumunu, yolda çalışma olup olmadığını bizlere göstererek hayatımızı kolaylaştırmaktadır.

Çocuklar ve Yapay Zeka

Teknoloji geliştikçe gelişmeye devam eden yapay zeka sistemleri , çocukların hayatına küçük yaştan itibaren girmektedir. Özellikle yeni jenerasyon çocuklarımız direkt olarak yapay zekanın içine doğmuşlardır. Teknolojiyle bu kadar iç içe yaşayan çocuklar sadece teknolojiyi kullanmamalıdırlar. Bununla beraber teknolojide üretici de olmalıdırlar. Özellikle bu öğrenim sürecini yapay zeka ile daha fazla kolaylaştırabilirler. Örneğin yapay zeka destekli dijital sanatlar yapabilirler. Yapay zekanın mantığını kavrayarak kendileri de bu alanlarda projeler geliştirebilirler.

Ai, Yapay Zeka, Yapay, Karar Destek Sistemi, Ağ

Geleceğin en kullanışlı konularından biri olan yapay zeka günden güne kendini geliştirerek yeni versiyonlarla karşımıza çıkmaktadır. Yapay zeka destekli arama motorumuz olan Arfbot ile bu alanın sıkı takipçisiyiz.

Yapay Zeka ile ilgili videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Bu “Yapay Zeka Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.