çocuk
11/05/2022

Zaman Algısı Nedir? Çocuklar için önemi

ile Arfbot

Zaman algısı nedir? Beyin en aktif hangi saatlerde çalışır? Biyolojik saati ayarlama ve günü etkin kullanma yöntemleri nelerdir? Saati yaklaşık olarak tahmin etmenin faydası nedir?

Zaman Algısı Nedir?

Zaman algısı; insanların peş peşe yaşanılan olayların arasındaki zaman aralığını algılamalarına verilen isimdir. Bir zaman diliminin, diğer zaman dilimiyle karşılaştırılmasıyla meydana gelir. Zaman duygusu olarak da geçer. Duyu sistemlerinin ilk aşamalarında, zaman algısının işlenmesine yönelik mekanizmalar vardır. Zaman kavramın renk, hareket gibi uyaranları vardır. Bu uyaranlar ile birlikte zaman soyut bir kavram olmaktan çıkar ve duyu organlarının işlediği bir sinyal haline gelir. Bu yüzden zaman kavramını hem fiziksel, hem de psikolojik olarak incelemek gerekir. Her insanın algısı farklı olduğundan, zaman algısı öznel bir durumdur. Beynimizde yaklaşık olarak saniyede 10 milyon bitlik veri akışı gerçekleşir fakat bilinç olarak adlandırılan algı düzeyine sadece 40 bitlik veri ulaşır. Görelilik kuramında dendiği gibi, sevdiklerimizin yanında zaman su gibi akar.

Beyin En Aktif Hangi Saatlerde Çalışır?

Beyin de kalp gibi hiç durmadan çalışan bir organımızdır. Uyku esnasında bile beyin aktiftir. Günün belli saatlerinde beyin, en yüksek performansını gösterir. Sabah 07:00’dan 11:00’a kadar, uyanıklık veren kortizon hormonu salgılanır. Planlama, düzenleme, fikir üretme gibi yapıcı eylemler için en verimli saatlerdir. Saat 10:00-12:00 mental performansın en iyi olduğu dönemdir. 12:00 ile 14:00 arası ise yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönemdir. 16:00-18:00 zihin canlılığının geri döndüğü saat aralıklarıdır. Zihnimizdeki bilgileri kısa süreli bellekten, uzun süreli belleğe almak için bu vakitleri kullanabiliriz. 19:00-22.00 saatlerine son demler diyebiliriz, yeni şeyler öğrenmek için uygun saat aralığıdır.

metaverse-6851144__340.jpg (604×340)

Biyolojik Saati Ayarlama ve Günü Etkin Kullanma Yöntemleri Nelerdir?

Biyolojik saat, vücudun hormonları salgılayacağı zamanı yöneten metabolik işlemleri düzenler. Bu saatin işleyişi beyinde bulunan pineal bezi yapısıyla sağlanır. Biyolojik saat, otomatik olarak uyku, nabız, vücut sıcaklığı gibi hayati fonksiyonlarımızı düzenler. Hem zihinsel, hem de bedensel sağlığımıza etkisi büyüktür. Beslenme, dinlenme ve fiziksel aktiviteye dair rutinlere sahip olmak, günlerimizi etkin kullanmamıza fayda sağlar. Yalnız burda dikkat edilmesi gereken bir konu vardır; sadece temel ihtiyaçlarımızı rutin haline getirmeliyiz, hayatı yaşayışımızı rutin haline getirirsek gerileriz. Biyolojik saatimize uygun yaşarsak mutlu ve sağlıklı oluruz. Yine de en verimli olduğunuz saatleri en iyi yine siz bilebilirsiniz. Bu yüzden en dinç olduğunuz ve beyninizin en aktif çalıştığı saatleri dikkatli bir şekilde takip edin ve rutininizi ona göre ayarlayın.

Saati Yaklaşık Olarak Tahmin Etmenin Faydası Nedir?

Eğer saati 10 dakikaya kadar doğru tahmin edebiliyorsanız biyolojik saatiniz gayet iyi çalışıyor demektir. Beynimizin geçen süreyi tahmin etme özelliği vardır. Bu özellik sayesinde yapacağımız işlere yetişebiliriz. Sabahları alarmınız çalmadan uyanabilmek beyninizin içsel saatinin uyurken de çalıştığını gösterir. Zaten beyin uyurken bile üretmeye devam eder. Saat tahminini, bir beyin jimnastiği olarak sıklıkla yapabiliriz. Bu tahmin, aynı zamanda sezgilerimizi de güçlendir. Beyninizi her zaman dinç ve sağlıklı durumda tutmak istiyorsanız rutinlerinizi değiştirmeyi ihmal etmeyiniz.

adult-and-child-hands-holding-encephalography-brain-paper-stroke-picture-id1306217369 (612×408)

Bu “Zaman Algısı Nedir? Çocuklar için önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.