03/08/2022

Zeka Oyunları Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Zeka oyunları nedir? Akıl yürütme ve işlem oyunları nedir? Sözel oyunlar nedir? Geometrik oyunlar nedir? Hafıza oyunlar nedir? Strateji oyunları nedir?

Zeka Oyunları Nedir?

Bilgiye dayalı olmaksızın, hızlı ve analitik düşünmeye bağlı olarak oynanan oyunlar. Hızlı çözüm üretebilmeyi ve pratik düşünmeyi sağlar. Zihinsel becerileri geliştirmeyi hedefleyen oyunların genel adıdır. İletişim becerilerinin geliştirilmesini sağlar.

Akıl Yürütme ve İşlem Oyunları nedir?

Verilen ipuçlarını değerlendirerek, yalnızca mantıksal çıkarım yapılan oyunlardır. Mantıksal çıkarımların yanı sıra dört işlem de kullanılır. Aritmetik olarak analiz ve değerlendirme yapılır. Bu tür zeka oyunlarında ihtiyaç duyulan bütün bilgiler oyunun başında veriliyor. Çoğunlukla bulmaca tarzı oyunlar bu kategoridedir. Çözüm yöntemi büyük ölçüde açıktır. Sadece ipuçlarını hangi sırayla değerlendirmek gerektiğine karar vermek zordur. Problemler tek çözümlüdür. Sudoku, amiral battı, mayın tarlası gibi oyunlar örnektir.

Sözel Oyunlar Nedir?

Mantıksal çıkarım devrededir. Sözcük dağarcığı büyük önem taşır. Sözel oyunlarda genel kültürden faydalanılır. Tek kişilik olabileceği gibi iki kişilik ve takım oyunu da olabilir. En yaygın sözel oyunlara örnek anagramlar, şifre oyunları, kelime avı gibi oyunlardır. Kelime dağarcığından farklı şekillerde faydalanılıyor. Türüne bağlı olarak oyunun birden çok stratejisi veya çözümü olur.

Anagram; bir sözcüğün veya sözcük grubunun harflerinin değişik düzenle başka bir sözcüğü veya sözcük grubunu oluşturmasıdır. Edebiyatta, bazı özel adların saklanması amacıyla yapılan bir incelik gösterisidir.

Geometrik Oyunlar Nedir?

Geometrik düşünme yöntemlerinden, uzamsal düşünce becerisinden, el göz koordinasyonundan ve motor becerilerinden faydalanır. En iyi bilinen örnekleri arasında tangram, küp sayma, labirent, rubik küpü, yap-boz, jenga vardır.

Tangram; şekiller oluşturmak için bir araya getirilen tans adı verilen yedi düz çokgenden oluşan bir bulmacadır.

Hafıza Oyunları Nedir?

Kısa veya uzun süreli belleğin kullanıldığı oyun türleridir. Görsel ve sözel hafıza ön plandadır. Örnek verecek olursak; eşleştirme, resim hatırlama, cisimleri tanıma, yön bulma oyunları.

Strateji Oyunları Nedir?

İki veya daha fazla oyuncunun birbirine karşı oynadığı oyun türüdür. Taraflar birey veya takım halinde olabilirler. Bir kişinin kaybı rakibin kazancına eşdeğer olmayabiliyor. Bazı oyunlarda birbirlerinden gizledikleri bilgiler vardır. Bazılarında ise olasılığa dayalı etkenler vardır. Tam analiz edilebilen basit oyunlardan, analizi imkansız olan son derece karmaşık oyunlara kadar geniştir. Satranç, tik-tak-to, go, dama gibi oyunlar örnektir.

Bu “Zeka Oyunları Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.