04/03/2022

Animasyon Nedir ? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Animasyon nedir? Çocuklar ve ruhu hala çocuk olanlar için animasyonun önemi nedir? Çocuklar için animasyon seçilirken nelere dikkat edilir?

Gelin çocukların ve yetişkinlerin dolu dolu geçen dünyalarında animasyonun yerini inceleyelim.

Hayallerle Oluşan Görüntüler: Animasyon Nedir ?

Çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlayan aynı zamanda da yaratıcılıklarını geliştiren ve mesaj yüklü görüntü kümesidir. Birkaç resmin arka arka gelmesiyle oluşan hareketli görüntü olarak tanımlamak da mümknündür.

Çocuklar İçin Animasyon

Her birimiz küçük yaşlarda çizgi film ve animasyon izlemiş ve çok sevmişizdir. Hayatımızın küçük yaşlarında aklımız daha sade ve daha temizdir. Bu da hayal gücümüzü daha sınırsız hale getirmektedir. Ejderhaların koştuğu, balıkların konuştuğu, atların yemek yaptığı birçok görüntü hayal gücümüz sayesinde beynimizde tasarlanabilir. Animasyon da bu noktada devreye girmektedir. Çocukların sınırsız hayal dünyalarını değerlendirerek ortaya görüntü kümeleri çıkarmakta ve aslında çocuklarla işbirliği yapmaktadır. Çocukları yetişkinlerin dünyasından arındırıp kendi dünyalarını zenginleştirmelerine olanak sağlamaktadır.

Çocuklar İçin Animasyon Seçerken..

Çocuklar için animasyon seçerken temel kıstas izlenen animasyonun bir sosyal mesaj içermesi olmasıdır. Kimi zaman yardımlaşmayı konu alırken kimi zamanda da empati konusu ele alınmaktadır. İkinci bir kıstas ise çocuklar için temiz ve güvenilir içeriklerin seçilmesidir. Animasyonlar şiddet, müstehcenlik vb. içerikleri barındırmamalıdır. Böylece çcouklar gönül rahatlığı ile animasyonlarını izleyebilirler.

İlk 5’e Girebilecek Animasyonlar

1) Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?

İnsanlığın vicdan ve merhametiyle baş baş kaldığı bir animasyondur. Ejderhayı öldürmeye niyetlenen insanlara karşı durup ejderhayı bir ormana bırakan ana karakter ile ejderha arasında geçen sevgi ve samimiyet bağını anlatmaktadır.

“Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ?” Fragmanı

2) Wall-E:

Gelişen teknolojinin somut örneklerinden olan robotları konu alan bir animasyondur. Robotlara eklenen mimikler ve duygular robotlarla insanları bağdaştırmıştır. Robotları sadece bir makineden ibaret görmemekle beraber onların da duygu yoğunluğunun olabileceği aktarılmıştır.  Bu da çocukların her şeye karşı sevgi ve merhametle bakmalarına olanak sağlamaktadır. Manevi duyguları tatmin eden bu animasyon ailecek izlemeye de uygundur.

“Wall-e” Fragmanı

3) Kayıp Karıncalar Vadisi :

Diyalogsuz ama bir o kadar anlam yüklü olan bu animasyon bir uğur böceğinin karıncılara yardımını ve arasında geçen jest ve mimiklere dayalı iletişimini anlatmaktadır. Çalışkanlığı mesaj olarak vermeye çalışan animasyon, boş durmanın kimseye fayda sağlamayacağını da aktarmaktadır. 

“Kayıp Karıncalar Vadisi” Fragmanı

4)Küçük Prens:

Hayata dair birçok anlam barındıran Küçük Prens animasyonu başından sonuna kadar seyirciyi duygulandırmaktadır. İnsanların bribine bağlılığını, sevgiyi, merhameti, dürüstlüğü ve daha bir çok terimi işlemektedir. Hem görüntü kalitesi hem de jenerikleriyle oldukça etkileyici bir animasyondur.

“Küçük Prens” Fragmanı

5) Aslan Kral :

Bazen kendi fikirlerimize çok fazla inanarak yanlış kararlar verebilir bu kararların sonucunda da olumsuz olaylar yaşayabiliriz. Olabilecek her şeye karşı verdiğimiz kararlardan da kendimiz sorumluyuzdur. Aslan Kral animasyonunda da tam olarak anlatılmak istenen budur. Hayatın gerçeklerini küçük yaştan itibaren öğreten keyifle izlenebilecek bir animasyondur.

“Aslan Kral” Fragmanı

Bu “Hayallerle Birleşen Görüntüler: Animasyon” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.