07/03/2022

Metaverse Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Metaverse kavramı hakkında neler biliyorsunuz? Sanal gerçeklik ve Metaverse ayrımından haberdar mısınız? Bu kavram hayatımızın merkezinde yer alacak mı ?

Metaverse kavramını, hayatımızdaki yeri ve önemini inceleyelim.

Metaverse Nedir ?

Metaverse kavramı, geçtiğimiz günlerde Facebook’un Metaverse terimine odaklanmak için adını Meta olarak değiştirmesinden sonra aktif olarak duyulmaya başlamıştır. Metaverse, insanların sanal gerçeklik ortamında etkileşimde bulundukları üç boyutlu dünya olarak tanımlanmaktadır. Sanal gerçeklikle olan farkını “etkileşim” kelimesi sayesinde anlayabiliriz. Hepimizin bildiği gibi sanal gerçeklik içerikleri sadece içerikten oluşmaktadır ve bu içeriğe karakter olarak dahil olamayız. Metaverse dünyasında ise sanal ortama karakterimiz ile birlikte katılabilir, oyunlar oynayabilir ve hatta dans edebiliriz. İnsanlarla olan sosyallik ve etkileşimi artırması da oldukça büyük fayda sağlamaktadır.

Online platformlardan farkını da bir örnek üzerinden açıklamak mümkündür. Mesela yaptığımız online alışverişleri düşünelim. Web siteye girip istediğimiz ürünü sepetimize ekleriz ve daha sonra ödeme yöntemimizi seçip ürünü satın alırız. Ürünle ilgili bilgi almak istediğimizde ise kendimiz araştırıp buluruz. Metaverse dünyasında ise karakterimiz ile birlikte online alışverişe dahil olabiliriz. Mağaza görevlisinin Metaverse dünyasındaki karakteriyle ile etkileşimde olabilir ürün hakkında sorularımızı sorup bilgi edinebiliriz. Bu da hem işlerimizi kolaylaştırmakta hem de bizlere fayda sağlamaktadır.

Metaverse farklı ülkelere gidebilmemizi, konserlere katılabilmemizi, arkadaşlarımızı buluşabilmemizi ve daha birçok aktiviteyi etkileşimli bir şekilde yapabilmemizi sağlamaktadır. Sosyallik ve etkileşimin birleşim kümesini Metaverse olarak adlandırmamız mümkündür.  

Metaverse Kavramının Hayatımızdaki Yeri

Son zamanlarda adından sık sık söz edilen Metaverse kavramı, insanların farklı deneyimleri bir iki mouse hareketi ile yaşayabilmelerini sağlar. Çok uzak ülkelere de en yakın alışveriş merkezlerine de Metaverse ile ulaşabilirler. Üstelik yaşanan etkileşim sayesinde de gerçekliğe çok yakın haliyle Metaverse’de var olabilirler. Genel olarak online üzerinden deneyimlediğimiz birçok şeyi artık öte evrende yani Metaverse’de de deneyimleyebilirler. Ayrıca hem dünyadaki hem de ülkemizdeki ünlü sanatçılar Metaverse dünyasında konserler vermeye başlamışlardır. Biletlerinizi alarak konserlere katılmanız mümkündür.

Kalben Metaverse Konseri

Geliştirilen projelerle birlikte artık birçok firma ve marka da Metaverse evreni üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Bununla beraber Türkiye’de ilk kez düzenlenen Metaverse eğitimleri de mevcuttur. Bu eğitimlerde asıl amaç çocuklara küçük yaştan itibaren Metaverse kavramını temiz içerik ve güvenilir bir şekilde öğretmektedir. ( Bknz: https://dijitalcagatolyesi.com/metaverse/)

Çocuklar ve Metaverse

Metaverse dünyasına en yakın olan kitle tabi ki çocuklar. Aktif olarak oynadıkları Roblox ve Minecraft gibi oyunlar da uzun zamandır bilinen Metaverse alanlarıdır. Çünkü bu oyunlarda da oyuncular birbirleriyle iletişim kurmakta ve oyunlarını etkileşimli bir şekilde oynamaktadırlar. 

Her ne kadar oyunlar tarafından bu alanlar güvenli şekilde sağlanmaya çalışılsa da ebeveynler kontrolü elden bırakmamalıdırlar. Çünkü Metaverse evreninin gelişmesiyle beraber hem sanal üzerinden para harcamak hem de bir şeyler satmak daha aktif hale gelecektir. Bu da çocuklar için ekstra dikkat edilmesi anlamına gelmektedir. 

Metaverse kavramı ile ilgili detaylı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Barış Özcan ve Metaverse Kavramı

Bu “Metaverse Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.