çevre
09/06/2022

Çevre Günü Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Çevre günü nedir? Dünya çevre gününün amacı nedir? Sürdürülebilirlik nedir? Sıfır atıkla dünyada neler değişir?

Çevre Günü Nedir?

Dünyamızda ve ülkemizde Haziran ayının ilk haftası kutlanmaya başlayan, çevre için farkındalık yaratmayı öngören özel bir gündür. 05-11 Haziran tarihleri arasında kutlanır. İlk olarak 1972 yılında, İsveç’in başkenti Stockholm’da yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla yürürlüğe girmiştir ve o tarihten itibaren Haziran ayının ilk haftası Dünya Çevre Günü olarak kutlanır.

Çevre

Dünya Çevre Gününün Amacı Nedir?

Ülkemizde alınan yeni kararlar doğrultusunda, her yıl 5 Haziran günü “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacaktır. Her yıl ‘Tek bir Dünya‘ sloganıyla kutlanan Dünya Çevre Günü; sürdürülebilirlik ve daha yeşil dünya vurgusuyla kutlanmaktadır. Dünya genelinde ise Avrupa Birliği’nin, Döngüsel Ekonomi Paketi kapsamında ‘Plastik Stratejisi’ kabul edilmiştir. Bu strateji doğrultusunda; 2030 yılına kadar tüm atıkların geri dönüşümü amaçlanmaktadır. Plastik kullanımını azaltmak da bu amaçlardan biridir.

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik; bireylerin ihtiyaçlarını sürdürülebilir olarak azaltmasını amaçlayan bir yaşam şeklidir. Doğal kaynaklar üzerinde olan olumsuz insan etkisini, en aza indirmek anlamına gelir. Doğal, sosyal ve ekonomik kaynakları doğayla uyumlu bir biçimde yürütme amacını güder. Doğaya saygılı bir yaşam sürmek; sürdürülebilirliğin özelliklerindendir.

Sıfır Atık Nedir?

İsrafı önlemeye ve kaynakların daha verimli kullanılarak atık oluşumunu engellemeye yönelik atık yönetimidir. Sıfır atık verimliliğin artması, maliyetin ve çevresel risklerin azalmasını ve çevre bilincinin oluşmasını sağlar. Birçok alanda oluşan atıkların geri kazanılması gerekir. Atık çıkartmayı azaltma ve atıkları değerlendirme konusunda insanların kazanması gereken bilinç sıfır atıktır.

Sıfır Atık

Bu “Çevre Günü Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.