Ekran Ve Çocuk
31/01/2022

Çocuklarda Ekran Süresi Belirlenmesi

ile Arfbot

Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle beraber çocuklar küçük yaşlardan itibaren dijitalle tanışmaktadır. Dijitalle tanışılan bu dönemlerde tablet, telefon, bilgisayar veya bunun gibi ekranlara uzun süreler maruz kalınmaktadır. Peki hem teknoloji ile beraber devam etmek hem de ekrandan en az zararı almak için ne yapmalıyız? Çocuklar için ekran süresi ayarlarken nelere dikkat etmeliyiz? Bu ayarlama sürecini nasıl yönetmeliyiz? Gelin bu yazımızda sorularımıza cevap bulalım.

Ekran Süresi Nasıl Ayarlanmalıdır?

Eğer çocuk için ekran süresi belirleyeceksek öncelikle kendimiz için ekran süresi belirlemeliyiz. Çünkü bizim ekran başında uzun süreler geçirmemiz çocuğumuza da kılavuz olacaktır. Bu yüzden ilk olarak işe kendi ekran kısıtlamamızı belirleyerek başlamamız gerekmektedir. Böylece ev ortamında da ekran süresi azalmaya başlayacaktır.

Ekran Başında Büyüyen Çocuklar. İnternet koca bir okyanus ve çocuklar… | by  Erkut Köse | Türkçe Yayın | Medium
Ekran Süresi

İkinci bir yöntem olarak belirli saatler için ekran iznini verilmeli ve bu sürelerin de kontrolünü sağlanmalıdır. Tamamen engellemek ve ortadan kaldırmak bir çözüm olmayacaktır.

Diğer bir yöntemle de çocuğumuzu farklı etkinliklere yönlendirmeliyiz. Belirli sürelerde ekrana baktıktan sonra ailecek yapılabilecek sosyal etkinlikler hem aile bağını güçlendirecek hem de çocuğumuzu ekrandan uzaklaştıracaktır.

Sonia Livingstone'un Kaleminden, Dijital Gelecekte Ebeveyn Olmak

Ekran süresi öğrencinin yaşı, okul hayatı, sosyal yaşamı vb. durumları göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Bu özellikler göz önünde bulundurularak ayarlanan süreler çocuklar için ekranın en zararsız hali olacaktır.

Teknoloji günümüzün en geniş ağıdır. Teknolojiden kaçmak yerine hem teknolojiyi verimli kullanmak hem de üretici olmak ise önemli bir noktadır. Teknolojiyi tüketmek oldukça kolayken tüketmeye ön görülecek içerikler üretmek tabi ki zordur. Kaçınılmaz son ise üretici olanların her zaman kazandığıdır.

Çocukların ekran süresi ne kadar olmalı? | Ebeveynus

Dijitalin üreticiliğiyle ilgili eğitimlere ve atölyelere katılmak küçük arkadaşlarımızın üretim zihnini ortaya çıkarmak için atılabilecek en temel adımlardandır. (Bknz:Dijital Çağ Atölyesi) Ekran süresini de teknolojiden kaçmadan olabilecek en makul seviyede tutmak çocuğumuzu olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Bu “Çocuklarda Ekran Süresi Belirlenmesi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.