28/10/2021

Cumhuriyet

ile Arfbot

20 Temmuz 1919 yılında Atamız “Açıkça söyleyeyim: Hükümet şekli zamanı gelince cumhuriyet olacaktır” sözünü Türk halkıyla paylaşmış aynı istikrarla 28 Ekim 1923 yılında “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” diyerek 29 Ekim’de Cumhuriyeti ilan etmiştir.

Yıllardır büyük özveri ve gururla kutladığımız bu günün anlam ve önemi oldukça büyüktür.Cumhuriyet, tarihi boyunca zorlu yollardan geçen, çeşitli yönetim şekillerine hakim olan Türk halkı için kurtuluşun ve özgürlüğün en büyük göstergesidir. Cumhuriyet, halkın kendi kendini yönetebilmesi , egemenliğin kayıtsız şartsız halka ait olmasıdır. Yönetimin bir elde toplanmasının veya soydan soya geçmesinin karşıtıdır. Cumhuriyet,toplumsal,kültürel,ekonomik ve siyasal bir dönüşümdür.

Cumhuriyet sadece toplumun değil birey kendisinin de özgürleşmesidir. İnsanın en büyük güvencesidir.Ayrım yapmamak, cinsiyetleri,düşünceleri, ırkları birbirinden ayırmamaktır. Cumhuriyet var oluşumuzun temeli,toplumun nefesidir.

Cumhuriyet, bize en büyük emanet ve hazinedir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi “Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz.Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz.Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizsiniz.’’

Bizler Atamızın bu büyük emanetini yüceltmek ve yaşatmak için elimizden geleni yapacak, bu şanlı günü yüzyıllarca gururla kutlamaya devam edeceğiz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun !