15/01/2022

Geleneksel Sporlardan Dijitale: E-spor

ile Arfbot

Çevrenizde sürekli bilgisayar oyunları oynayan tanıdıklarınız var mı? Sizce onların bilgisayar başında geçirdikleri sürelerde spor başlığı altında sayılabilir mi? Spor sadece fiziksel olarak hareket etmek anlamına mı gelmektedir? E-spor olarak neler değerlendirilebilir? Günümüzde sıkça duyduğumuz ‘’ E-spor ‘’ temasını bugünkü yazımızda inceleyeceğiz.

E-spor günümüzde sık sık duyduğumuz bir terimdir. Bilgisayar teknolojileri ve oyunlar geliştikçe gündemimize de e-spor olarak bir başlık açılmıştır. Bilgisayar ya da mobil oyunları oynamak aşırıya kaçıldığı sürece tabi ki zararlıdır. Hem fiziksel hem de mental olarak oldukça büyük sıkıntılar açabilir. Bununla beraber dozunda oynanan oyunlar gündemin getirileriyle oyuncuları başarılı sonuçlara götürebilir. Başlıklar üzerinden e-sporu inceleyelim.

E-spor nedir?

Aynı koşullara sahip bilgisayar oyuncularının organize olarak belirlenen yer ve saatte  yine belirlenen oyunun ışığında mücadele etmeleridir. Bu mücadelenin sonucunda kaybeden ve kazanan kişiler olabileceği gibi gruplar da olabilir. Tıpkı bir koşu yarışması ya da futbol turnuvası gibi düzenlenen e-spor turnuvaları, bilgisayar teknolojilerinde kendini geliştiren oyuncuların yeteneklerini sergiledikleri ortamdır.

Espor nedir? Nasıl espor sporcusu olunur? - Espor Haberleri
E-spor turnuvası

E-spor, oyuncuları sadece oyun alanında mı geliştirir?

Düzenlenen turnuvalar, oyuncuları sadece oyun alanında geliştirmez. Her oyuncunun ulaşmak istediği bir amacı ve bu amaca yönelik de stratejik planları vardır. Bu da oyuncuların strateji bağlantıları kurmalarını, ekip çalışması yapabilmelerini ve liderlik özelliklerini geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. E-spor turnuvaları hazırlık gerektiren bir süreçtir. Bu da yine oyuncuların kendilerini bir hedefe yönelik planlama yapabilmelerini kolaylaştırır.

E-spor üzerinden para kazanmak mümkün müdür?

E-spor ve e-spor turnuvaları çok geniş oyun başlıkları içermektedir. Geniş oyun başlıklarında zorluk ve mücadele arttıkça getirdiği ödüller de artmaktadır. Yurtdışında ve ülkemizde e-spor üzerinden çok fazla oyuncu gelir elde etmektedir. Tabi ki bu süreç uzun ve emek gerektiren bir süreçtir.

E-spor oyuncusu olmak için yapılması gerekenler - Bilim Teknoloji Haberleri

E-spor turnuvalarına hazırlanmak bilgisayar başında süresiz zaman harcamayı mı gerektirir?

Bu soruya cevabımız tabi ki hayır. E-sporun normal bir spordan farkını bu noktada hissedebiliriz. Uzun süreler bilgisayar başında geçirmek ya da tüm odak noktasını bu alana yönlendirmek kişiyi olumsuz olarak etkileyecektir. Başta göz sağlığı olmak üzere beyin üzerinde de hasarlar bırakması muhtemeldir. Bu sebeple e-spor turnuvalarına hazırlanırken bile belirli süreler bilgisayar başında olmalı ve bu süreyi kontrol edebilmeliyiz.

E-spor da cinsiyet ayrımı var mıdır?

E-spor diğer sporlardan farklı olarak bu alana esnek yaklaşmaktadır. Böylece bireysel veya takım oyunlarında cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır.

ZULA KADINLAR LİGİ ÇOK YAKINDA BAŞLIYOR
E-spor Kadınlar Takımı

E-spor ülkemizde de yaygın mıdır?

Ülkemizde 60.000’den fazla oyuncu bulunmakla beraber bunlardan 4.500 tanesi lisanlı oyuncudur. Ülkemizin bu alanda daha fazla başarı gösterebilmesi için son zamanlarda e-spor turnuvalarının düzenlenebileceği birçok etkinlik düzenlenmektedir. Lisanslı oyuncuların ve takımların artmasıyla beraber de bu başarı ivme kazanacaktır.

Her zaman belirttiğimiz gibi ‘’Dünya değişiyor’’ ve bu değişim 7’den 70’e herkese yansıyor. Değişen bu dünyayla beraber kendimizi de değiştirirken hayat koşullarını göz önünde bulundurmayı unutmamalıyız. Devam eden okullarımızı, eğitim hayatımızı veya işlerimizi göz ardı etmemeliyiz.       

E-spor ile ilgileri gelişmeleri takip etmek ve detaylı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu “Geleneksel Sporlardan Dijitale: E-spor” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.