05/07/2022

Dilbilim Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Dil nedir? Dilbilim nedir? Yabancı dilin önemi nedir? Yabancı dilde akıcılık nasıl kazanılır?

Dil Nedir?

İnsan iletişiminin en yaygın aracıdır. Bölümlere ayrılmış bir işaret sistemidir. Dil tüm sosyal faaliyetler için vazgeçilmez bir koşuldur. Bireylerin düşünmesinde de belirleyici rol oynar. İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir iletişim aracıdır. Kendine has kuralları vardır. Bu kurallar çerçevesi içerisinde değişir ve gelişir. Dilbilimciler dili canlı bir varlık olarak tanımlarlar. Bu tanımın sebebi sürekli büyüyor, gelişiyor ve etki altında kalıyor olmasından dolayıdır. Dil, bireysel bir stildir. Konuşulan ve yazılan dil olarak iki ifade biçimi vardır. Konuşma dilinin temeli açıkça telaffuz edilen konuşma sesleridir. Dilin yazılışına göre kuralları belirlenen yazı dili, çoğunlukla konuşma dilinden kısmen bağımsız bir şekildedir. Bağımsız olarak gelişebilir.

Dilbilim Nedir?

İnsan dilleriyle ilgilenen bilim dalıdır. Doğal dilleri sesbilimsel, biçimbilimsel, anlambilimsel, sözdizimsel ve edimbilimsel açıdan sistematik bir şekilde inceler. Dilin tüm yönlerinin analizidir. Dilbilim, dil felsefesi, üslup, retorik (etkileyici konuşma sanatı), göstergebilim, sözlükbilim ve çeviri ile ilgilidir.

Çeşitli dilbilim alanları üç ana bakış açısından görülebilir:

  • Eş zamanlı veya art zamanlı: birinci tür dillerin mevcut halleriyle ilgilenir. İkinci tür dillerin geçmişiyle ve dil aileleriyle ilgilenir.
  • Teorik ve uygulamalı: teorik dilbilim, dillerin tanımını ve gelişimini tanımlayan veya dillerin evrensel özelliklerini inceleyen ilkelerle ilgilenir. Uygulamalı dilbilim, belirli dillerin uygulanmasını ve işleyişini inceler.
  • Bağlamsal ve bağımsız: ilk yaklaşım, dilim toplumla ilişkisini, edinimini, kullanımını ve gelişimini inceler. Bağımsız yaklaşım ise dili her şeyden bağımsız olarak inceler.

Yabancı Dilin Önemi Nedir?

Yeni bir dil öğrenmek öncelikli olarak bir beyin egzersizidir. Beyin için iki dil arasında geçiş yapmak, iki farklı görev arasında geçiş yapmak gibidir. Ödev bilincini ve çoklu görev yeteneklerini geliştirirken, aynı zamanda hafıza güçlendirir. Örneğin çift dilliler, seçici dikkat ve çoklu görev testlerinde başarılı sonuçlar elde edeler. Bu becerinin bir açıklaması, iki dil konuşabilen insanların bu dillerden birini düzenli olarak dizginlemeleridir. Bu dizginleme eylemi diğer aktivitelere de genel bir bilişsel getiri sağlar.

Yabancı Dilde Akıcılık Nasıl Kazanılır?

  • Öğrenmeyi istediğiniz dili yaşantınıza mümkün olduğunca dahil edin. Maruz kalma dil öğrenmenin en etkili yollarından biridir.
  • Aynı konu üzerinde tekrar tekrar başarısız oluyorsanız bile pes etmeyin. Unutmayın, bir konuyu tekrar öğrenmek, ilk kez öğrenmekten daha kolaydır.
  • Dil öğrenme çabanızı etrafınızdaki kimselerle paylaşın. Hedefinizi başkalarıyla paylaşmak motivasyonunuzu artırır.
  • Birlikte çalışacağınız bir arkadaş edinebilirsiniz. Bir kursa gidiyorsanız sınıf arkadaşınızla eşleşebilirsiniz. İnternet üzerinden de ders çalışma arkadaşı edinebilirsiniz.
  • Her gün aynı saatte çalışın. Sizin için en verimli zamanı biliyor olmalısınız. Çalışma saati konusunda istikrarlı olursanız, günün o saati size ders çalışmanız gerektiğini anımsatan bir tetikleyici olacaktır.

Unutmayın ki, konuşmak istediğiniz dili ana dil olarak kullananlar da kusursuz konuşmuyorlar. Sadece iletişim hedeflerine erişecek kadar iyi konuşuyorlar. Önemli olan dilin tarihçesini veya kökenini bilmek değildir. Daha çok, dili bir şeyler yapmak için kullanmayı bilmek demektir. Örneğin nasıl şaka yapılır ya da nasıl kibar olunur. Bir dilde tamamen uzman değilseniz, kısmen yeterli olduğunuzu bilmek çok önemlidir. Genel akıcılığı arttırmak için mümkün olduğunca farklı kişilerle, değişik konularda iletişim kurmanız önemlidir. Karşınızdaki kişileri sizi düzeltmeleri ve öneride bulunmaları konusunda uyarmalısınız. Kendinizi ifade etme yetiniz öğrendiklerinizle sınırlıyken, ana dil konuşmacıları sizin o dilin var olan tüm olasılıkları arasından seçim yaparak konuştuğunuzu varsayarlar. Bu da ortaya bir sorun çıkarır. Sizin neyi bilmediğinizin farkında olmayan biri, söylediklerinizi yanlış anlayabilir. Tüm yazılı ve sözlü iletişimlerde tek bir prensip vardır ki bu da işbirliğidir. Diyaloğa dahil olduğunuz konunun kabul edilen amacına yönelik olarak katkıda bulunun. Hedef dilinizi konuştukça, başkalarının sizi göreceği bir bakış açısı oluşturursunuz.

Bu “Dil Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazıları için; tıklayınız.