26/07/2022

Evren Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Evren nedir? Boyut nedir? Şekil ve hacim nedir? Uzay zaman nedir?

Evren Nedir?

Kozmos olarak da adlandırılan evren uzay, zaman ve oradaki tüm madde ve enerjinin toplamıdır. Gözlemlenebilir evren ise, temel parçacıklardan başlayarak galaksiler ve galaksi kümeleri gibi büyük ölçekli yapılara kadar tüm madde ve enerjinin mevcut düzeniyle sınırlıdır. Evren Latince var olan her şeyin toplamı anlamına gelir. Astronomik bir kavramdır. Mevcut bilgilerimize göre, 2015 yılında yayınlanan Planck uydu ölçümlerinin sonuçlarına göre evrenin yaşı 13,8 milyar yıldır. Gerçekte gözlemlenen en uzak nesnelerden biri, UDFj-39546284 galaksisidir. Evrende tahminen 100-800 milyar galaksi var. Sözde çoklu evren teorilerine göre, birkaç ayrı evren vardır, bu tür teorilerde “evren” kelimesi, var olan her şeyin toplamı anlamına gelmez.

Boyut Nedir?

Evrenin ne kadar büyük olduğunu ve büyüklüğünün içindeki madde miktarına bağlı olup olmadığını kimse bilmiyor. Maddenin kendisi oldukça tanımsız bir kavramdır ve bugün bile farklı bilim dallarının farklı tanımları vardır. Yaşadığımız bu uçsuz bucaksız uzayda kaç tane galaksi ve yıldız olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Çünkü birkaç yıl hatta on yıllar önce bile bu konuda ortak bir anlaşma yoktu. 1970’lerin başında yaklaşık 30 milyar galaksi düşünülürdü. István Lajos Fodor 1979’da sadece 10 milyar gezegen fikrini ortaya attı. Hawking 1982’de birkaç yüz milyar varsaydı. Sagan 1996’da 100 milyar civarında olduğunu varsayıyordu.

Şekil ve Hacim Nedir?

Evrenin küresel bir şekil ile sonuçlandığı varsayılıyor. Ancak, bu birkaç olasılıktan sadece biridir. Düz sonsuz bir evrene ek olarak, örneğin bir hipertorus şekli veya popüler bilimsel yayınlarda futbol topu şekli ve birçok başka şekil önerilmiştir. WMAP uydusundan alınan bazı veriler de, Evrenin bir elipsoid olduğunu öne sürüyor. Evrenin genişlemesinin ölçülen ivmesini hesaba katan, nispeten daha yeni Lambda CDM Standart Modelinde evren düzdür. Yani uzay Öklid geometrisi ile tanımlanır. Böyle bir evrenin sonsuz bir hacme sahip olması gerekmez. Mevcut gözlemlere dayanarak, evrenin genişlemesi için yalnızca kaba bir alt sınır verilebilir. Lambda CDM standart modelinde, genellikle sonsuz genişlemeye sahip düz bir geometri düşünülür.

Hesaplanan minimum boyutun arka planı, evrenin eğriliğinin ölçülememesidir. Bununla birlikte, ölçüm yanlışlığı %2 ile nispeten büyüktür. Bu ölçüm hatasının evrenin sadece bu maksimum %2’lik bir eğriliğine yol açtığı varsayılırsa, o zaman evren kendi içine bükülebilir. Bununla birlikte, eğrilik gerçekte sıfır olabilir. Bir yandan da sıfır ile akla gelebilecek maksimum eğrilik arasında bir değere sahip olabilir. İlk durumda evren sonsuz büyüklükte, ikinci durumda ise 78 milyar ışık yılından daha büyük olacaktır.

Uzay Zaman Nedir?

Fizikte uzay-zaman, Evrenin yapısını tanımlayan, uzay ve zamanı bir çoklukta birleştiren matematiksel bir modeldir. Uzay-zaman genellikle üç uzaysal ve bir zamansal boyutu olan dört boyutlu bir koordinat sistemidir. Sistemin noktaları bir olaya karşılık gelir. Görelilik teorisinden önceki fizik, uzay-zamanın geometrisini Öklidyen, uzay ve zaman boyutlarının birbirinden ve içlerinde bulunan cisimlerden bağımsız olduğunu söyler. Özel görelilik kuramına göre ise uzay-zaman Minkowski geometrisi ile tanımlanır. Birbirine göre hareket eden gözlemciler uzay ve zaman olarak farklı şeyler algılar. Kesin ilişki Lorentz dönüşümü ile veriliyor. Genel görelilik teorisine göre, madde, Riemann geometrisi ile karakterize edilebilir ve kendi etrafında uzay-zamanı büker. Ve sicim teorisi gibi bazı modern kozmolojik fikirler, dörtten fazla boyutu varsayar.

Bu “Evren Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.