17/11/2022

Fosil Yakıt Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler

ile Arfbot

Fosil Yakıt nedir? Nerelerde Kullanılır?

Fosil Yakıt Nedir?

Fosil yakıtlar, biyolojik kökenli meteryaller içeren, yerkürenin kabuğunda oluşan enerji kaynağı olarak kullanılabilen karbon içerikli bileşiklerdir. Ölen canlı organizmaların yer kabuğu katmanlarının arasında oksijensiz ortamda kalıp sıkışması sonucu milyonlarca yılda oluşurlar.

Kömür, petrol ve doğalgaz başlıca fosil yakıtlardır. Hepsi de karbon içerir. Çoğu karbonlu bileşiğin ana kaynağı bitkilerdir.

NERELERDE KULLANILIR?

Tüm fosil yakıtlar ısı elde etmek üzere havada ya da havadaki oksijenle yakılabilir. Bu ısı tıpkı evlerimizde ki fırınlarda olduğu gibi doğrudan da kullanılabilir. Bunların yanı sıra boya, teflon gibi maddelerin üretimi, eşya üretimi gibi birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır.

18.yüzyılın ikinci yarısından sonra Sanayi Devrimi’yle birlikte fosil yakıtlar giderek artan bir oranda tüketildi. Bu yakıtlar, yandıklarında açığa çıkan karbondioksit ve metan gibi bileşiklerin atmosfere salınmasıyla küresel ısınmaya neden olsada maalesef tüm dünyada kullanılan enerjinin çok büyük bir yüzdesi onlardan elde ediliyor. Bu nedenle pek çok ülke yenilenebilir enerji kaynağı; güneş, rüzgar, hidroelektrik ve biyoyakıtlar gibi enerji kaynaklarına yönelmeye çalışıyor.

Bu “Fosil Yakıt Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.