16/11/2022

Yanardağ Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler

ile Arfbot

Yanardağ Nedir? Yanardağ Nasıl Oluşur? Yanardağ Bilimcisi Ne Demek? Dünya’da ve Türkiye’de En Etkin Yanardağ Hangileridir? Su Altı Yanardağı Ne Demek?

Yanardağ Nedir?

Yanardağ ya da volkanik dağ magmanın yuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.

Yanardağ Nasıl Oluşur?

Yer kabuğunun altındaki manto katmanı, yüksek sıcaklık ve basıncın etkisi ile erimiş kayalardan yani magmadan oluşur. Magma, yer kabuğundaki boşluk ve çatlaklardan sızarak volkanik patlama ve püskürmelere sebep olur. Yer kabuğundan dışarı sızan magmaya lav denir. Patlama ve püskürme sonucu yüzeye çıkan lavlar zamanla soğuyarak katılaşır ve üst üste birikerek yükselir. İşte yanardağ bu şekilde oluşur.

Yanardağ Bilimcisi Ne Demek?

Yanardağlar üzerinde çalışan yer bilimcileri, yanardağların etkinliklerini takip eder ve yapılarını anlamaya çalışırlar

Dünya’da Ve Türkiye’de En Etkin Yanardağ Hangileridir?

İtalya’da bulunan Etna Dağı Dünya’nın en etkin yanardağlarından biridir. Türkiye’de ise, Iğdır ve Ağrı kentlerimizin içerisinde bulunan Ağrı Dağı uyuyan bir yanardağdır. Kayıtlara göre en son 1840 yılında hareketlilik gösterdiği biliniyor. Ayrıca Ağrı Dağı ülkemizin en yüksek dağlarından biridir.

Su Altı Yanardağı Ne Demek?

Yanardağların sadece karada olduğunu düşünebilirsiniz fakat çok derinlerde okyanus ve denizlerin dibinde de su altı yanardağı mevcuttur. Su altı yanardağları, karadaki yanardağlar gibi genellikle yükseklere madde püskürtemez. Bundan dolayı çoğu su altı yanardağının patlaması su yüzeyinde bir etki oluşturmaz. Su altı yanardağının patlaması ile açığa çıkan durgun lavlar, soğuk suyla temas ettiğinden hızlıca katılaşır. Soğuyup katılaşan lavlar yüzyıllar boyunca birikip deniz seviyesine yükselerek volkanik adaları oluşturur.

Bu “Yanardağ Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.