09/07/2022

Fotosentez Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Fotosentez nedir? Ne zaman keşfedilmiştir? Renkleri nelerdir?

Fotosentez Nedir?

Canlı organizmaların, inorganik maddeden organik madde oluşturmak için güneş ışığının enerjisini kullandığı biyolojik bir süreçtir. Bu isim Yunanca foton ve sentez kelimelerinden oluşur. Foton ışık anlamına gelirken, sentez üretim anlamına gelir. Fotosentez; parçalanma (katabolik) ve oluşturma (anabolik) süreçlerden oluşan bir metabolizmadır. Katabolik süreç, ışık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürüldüğü ışık reaksiyonudur. Anabolik işlem sırasında karbondioksit sabitlenir ve büyüme için bir karbon kaynağı olarak kullanılır. Buna karanlık reaksiyon denir.

Ne Zaman Keşfedilmiştir?

Fotosentez. Dr. Jan Ingenhousz tarafından keşfedilmiştir. 1774’te Joseph Priestley oksijeni keşfetti ve bu yeni, görünmez gazla deneyler yapmaya başladı. Deneylerinden birinde, daha önce saf oksijenle doldurduğu kapalı bir şişeye yanan mum yerleştirdi. Alevin oksijeni tüketip sönmesini bekledi. İçeri girecek temiz hava olmayınca bir taze nane sapı yerleştirdi ve bu bitkinin kötü havada ölmesini bekledi. Beklenmedik bir şey oldu ve bitki yaşadı. 1777’de bu deneyleri okuyan Ingenhousz çok etkilendi. Devam eden iki yıl boyunca her değişkeni ve her olasılığı düşünmeye çalıştığı yaklaşık 500 deney yaptı. Bitkilerin yaydığı gazı yakalayabileceği iki yöntem geliştirdi. Ingenhousz bu yeni sisteme hayret etti. İnsanlar oksijeni içine çeker ve karbondioksiti dışarı verir. Bitkiler ise güneş ışığında karbondioksiti içine çeker ve oksijeni dışarı verir. Ingenhousz, yüzlerce deneyin ardından bitkilerin aldıklarından çok daha fazla oksijen yaydığını buldu. Ingenhousz tarafından bulunan bu süreç fotosentezdir. 1779’da ‘Sebzeler Üzerine Deneyler’ kitabında sonuçları yayınladı.

Renkleri Nelerdir?

Farklı fotosentetik organizmalarda çeşitli pigment türleri bulunabilir. Tüm fotosentetik sistemlerin birincil pigmenti bir tür klorofildir. Yeşil bitkiler klorofil a ve b içerir. Renkli algler klorofil c, d ve e içerebilirler fakat klorofil b içermeme ihtimali vardır. Mor ve yeşil bakterilerin klorofillerine bakteriyoklorofil denir. Işık toplamaya ek görevleri ise ışık yoğunluğuna karşı önlem almaktır.

Bu “Fotosentez Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazıları için; tıklayınız.