25/07/2022

Hızlı Okuma Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Hızlı okuma nedir? Nasıl incelenir? Tarihi nasıldır? Çapraz okuma nedir?

Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı okuma, okuma stratejilerinden biridir. Metinleri ortalamadan daha hızlı okuma ve metnin içeriğini anlama yeteneği anlamına gelir. Sistematik kaymaya benzer. Hızlı okuma tekniği, insan okuma hızını %300’e kadar artırır. 1998’de Princeton Üniversitesi’nde düzenlenen PX Projesi’nde 3 saatlik bir bilişsel deneyden sonra, ortalama katılımcıların okuma hızını %386 artırdı. Kursların çoğu kitaplar, eğitim videoları ve okuma alıştırmaları içerir. Eleştirmenler, hızlı okuyucuların, metni dakikada 300 kelimeye kadar normal bir hızda okuyan kişilere göre metinden daha az bilgi aldığını varsayar. Bu varsayım, hızlı okuyucular üzerine yapılan çeşitli araştırmalarla ne doğrulandı ne de çürütüldü. 1981’de Brigham Young Üniversitesi’nden psikolog Bruce L. Brown tarafından yapılan bir araştırma, normal okuyucuların okuma hızını, hızlı okuyucularınkiyle açıkça karşılaştırdı. Her ikisi de %65’lik bir anlama düzeyine ulaştı ve hızlı okuyucular metni beş ila altı kat daha hızlı kavradı. Sonuç olarak metnin anlaşılmasının önemli ölçüde zarar gördüğü tezi, bilimsel olarak sağlam hiçbir çalışmada doğrulanmamıştır.

Nasıl İncelenir?

Bir kişinin hızlı okuma yeteneğini ölçebilmek için, okuma hızı ve metni anlama faktörleri aynı anda incelenir. Okuma yeterliliği, okuma hızından etkilenmemelidir. Ancak bu aslında okuma yeterliliğine bağlıdır. Ronald P. Carvers’ın araştırmalarına göre, bir okuyucu belirli bir okuma hızını aşarsa, okuma yeterliliği ters orantıda azalacaktır. Hızlı okumanın geliştirilmesi tartışmalı bir konu. Hızlı okuma için görünürde başarılı olan çeşitli teknikler bilimde de yaygın olarak kabul edilmektedir. Bazı teknikler ile, metnin anlaşılmasını kısıtlamadan, okuyucular için dakikada 800 ila 1500 kelime anlaşılıyor. Ancak hızlı okuma tekniklerini kullanmayan ortalama yetenekli bir okuyucunun dakikada ortalama 250 kelimelik bir ortalama değere sahip olduğu varsayılıyor. Bazı hızlı okuyucular, daha uzun süreler boyunca dakikada 4000 kelimeden çok daha yüksek değerlere ulaşmışlardır.

Tarihi Nasıldır?

1950’de Evelyn Wood, neden bazı insanların doğal olarak daha hızlı ve diğerlerinin daha yavaş okuduğu sorusuyla ilgiliydi. Mümkün olduğunca hızlı okumaya çalışarak kendi başına deneyler yapmaya başladı. 1958’de bir gün çaresizlik içinde okuduğu kitabı yere savurdu. El hareketinin, bakışlarını kitabın sayfasına çektiğini fark etti. O andan itibaren, okumak için ellerini de kullandı. Wood yöntemi ilk olarak Utah Üniversitesi’nde öğretti. Ardından 1959’da Evelyn Wood’s Reading Dynamics adlı kitabını yayınladı.

Çapraz Okuma Nedir?

Eksik okuma veya çapraz okuma, bir metnin içeriğine kısa sürede genel bir göz atma tekniğidir. Göz, sayfanın sol üst köşesindeki metnin “üzerinden uçar”, çapraz olarak sağ alt köşeye atlar. Bu, yüksek bir okuma hızı sağlar. Amaç, metindeki anahtar kelimeleri sezgisel olarak kavramaktır. Gözlerinizi disiplinli bir şekilde sayfada gezdirmek ve bir bütün olarak sabit kelime gruplarını kavramak için eğitim alırsınız.

Bu “Hızlı Okuma Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.