25/07/2022

Hormon Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Hormon nedir? Reseptörü nedir? Hormon salınımı nedir?

Hormon Nedir?

Hormonlar, tüm canlılar dünyasında hayati işlemlerin koordinasyonunda temel taştır. Aynı zamanda bireyler arasındaki iletişimde önemli bir rol oynamaktadır. Sadece endokrin bezleri tarafından üretilen ve kan dolaşımındaki hedef hücrelere ulaşan kimyasal maddelere hormon denirdi. Tanım daha sonra genişledi. Çünkü hemen hemen her hücre diğer hücrelerin işleyişini etkileyebilecek moleküller üretebilir. Etkilenecek hücrenin haberciyi üreten hücreden ne kadar uzak olduğu önemsiz. Bu şekilde uyarıcı madde, hormon olarak kabul edilen adrenalin veya insülin olur. Yeni tanım, bir hormonun sadece bir endokrin bezinde üretilmesini gerektirmez. Tamamen farklı işlevlere sahip hücreler de hormon üretebiliyor.

Hormon reseptörü Nedir?

Hormonlar, hormon reseptörlerine uzamsal olarak uyum sağlayabilen belirli hücre moleküllerine bağlanabilirler. Hücrenin belirli bir hormona yanıt verebilmesi için o hormonu bağlayabilen bir reseptöre sahip olması gerekir. Hormonların hücre işlevine etki edebilmesi için reseptörlere bağlanmaları gerekir. Steroidler ve tiroid hormonu gibi yağda çözünen hormonlar hücre zarından geçebiliyor. Bu nedenle reseptörleri hücre içindedir. (Steroidler sitoplazmada, triiyodotironin ise çekirdektedir.) Peptid hormonları hücre zarından geçemezler. Hücre zarının yüzeyindeki reseptörlere bağlanırlar ve bağlanarak zar ötesi proteinlerin moleküler yapısını değiştirirler. Zarı öyle bir şekilde yayarlar ki, sonuç olarak başladıkları hücrenin içinde müteakip değişiklikler meydana gelir.

Hormon Salınımı Nedir?

Hormonların doğrudan kana geçmesine izin veren kan damarlarının yakınında meydana gelir. Bu kan damaları birçok küçük pencereye sahiptir Salgılanma konusunda uzmanlaşmış bölgelere nörohemal organlar denir. Hormon salınımı için bir uyarıcının bağlanması, genellikle hücredeki hücre içi kalsiyum konsantrasyonunda bir artışa yol açar. Kalsiyumdaki bu artış, hazır hormonları içeren hücre organellerinin hücre zarı ile kaynaşmasını sağlar. Organel zarı hücre zarı ile kaynaştığında, hormonlar hücrenin dışındaki boşluğa serbest erişime sahip olurlar ve pencereli kan damarı duvarından komşu kan damarlarına göç edebilirler.

Bu “Hormon Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.