25/07/2022

Origami Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Origami nedir? Kağıt türleri nedir? Dünya çapında nasıldır? Kirigami Nedir?

Origami Nedir?

Kağıt katlama sanatıdır. ‘Oru’ katlamak anlamına gelirken, ‘kami’ kağıt anlamına gelir. Origami, kağıt katlamanın Japonca karşılığıdır. Çoğunlukla kare şeklinde bir kağıttan başlanır. Katlanarak hayvanlar, kağıt uçaklar, nesneler ve geometrik şekiller gibi iki veya üç boyutlu nesneler oluşturulur. Başlangıç ​​seviyesinden ileri seviyeye kadar zorluk dereceleri arasında değişen çok çeşitli origami şekilleri vardır. Modellerin karmaşıklığı, basitten süper karmaşık düzeye doğru ölçeklendirilir.

Kağıt Türleri Nedir?

Geleneksel olarak, origami modellerini katlamak için standart boyutları 7,5 cm, 15 cm, 18 cm, 20 cm, ve 25 cm olan kare kağıtlar kullanılıyor. En yaygın kenar uzunluğu 15×15 cm’dir. Ancak 2,5 ila 70 cm arasında başka boyutlar da mevcuttur. Türler söz konusu olduğunda el yapımı kağıt Wahi ile endüstriyel olarak üretilmiş kağıt kami arasında bir ayrım yapmak gerek. Klasik origami kağıdı tek renktir ve bu renk beyazdır. Önü ve arkası aynı renkte olan kağıtların perakende satışı yaygındır. Ancak her iki tarafı da farklı renkli veya desenli kağıtlar da vardır. Origami dükkanında kağıt mendil, fil derisi, tant, lokta gibi özel kağıt türleri de bulabilirsiniz. Özellikle ince, dayanıklı kağıtlar, daha karmaşık modeller için idealdir.

Dünya Çapında Nasıldır?

Kağıdın bilindiği her ülkede, kağıt katlamanın yerel bir versiyonu geliştirilebilirdir. Bu nedenle origami gelişimi Japonya dışında da gerçekleşti. Johannes de Sacrobosco’nun 1490 baskısında origami gemisinin bir resminin yer aldığı Tractatus de Sphaera kitabı vardır. 1810 civarında yapılan Alman Ulusal Müzesi’nde eski katlanmış origami atlarını da bulabiliriz. Erken Avrupa anıları 13. yüzyıldan gelir. Bir kodekste kağıt katlamaya atıfta bulunan bir metin vardır. Açıklamaya bir resim eklenmiştir. Masa örtüsü katlama, İtalyan mahkemelerinde iyi bilinirdi. Hem Avrupa’da hem de Japonya’da origami anaokulu eğitiminde giderek daha fazla yer kazandı. Bildiğimiz gibi geleneksel origami, yalnızca Japonya’dan kaynaklanmıyor. En yaygın Japonya’da olmasına rağmen, Japon ve Batı origamisinin birleşmesinden doğdu.

Kirigami Nedir?

Kirigami, kağıt kesme için Japonca bir terimdir. Kesme işlemi, geleneksel Japon origamisinde sıklıkla kullanılırdı. Ancak modern katlama, kesim sayısını azaltan ve sonunda onları gereksiz kılan yenilikler getirdi. Günümüz origami tasarımcılarının çoğu artık kesim gerektiren modelleri düşünmüyor. Bu yüzden bu tür modeller için origami terimini kullanmıyorlar. Kirigaminin daha uygun olduğunu düşünüyorlar. Bu değişiklik 1960’larda ve 1970’lerde gerçekleşti. İlk origami kitaplarında birçok şeklin kesilmesi gerekiyordu, ancak en modern kitaplar artık kesimden bile bahsetmiyor.

Bu “Origami Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.