21/03/2022

IOT Teknolojisi Nedir ? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Nesnelerin interneti ne demektir? IOT açılımı ne anlama gelmektedir? Nesnelerin interneti bir bağlam aracı mıdır?

Nesnelerin interneti terimini detaylıca inceleyelim.

Nesnelerin İnterneti ( IOT) Nedir ?

Bilgi üretebilen ve internet üzerinden bunları paylaşabilen tüm bilgi işlem cihazlarını ve tüm nesneleri birbirine bağlayabilen teknolojiye nesnelerin interneti denir. Nesneleri, hayvanları ve hatta insanları birbirine bağlayan bir teknolojidir. Nesnelerin interneti teknolojisinde herhangi bir kontrole gerek kalmadan, her bir nesneye bir kimlik yükleyerek veri paylaşımı yapmayı mümkün kılar.

IOT Ne demektir?

Nesnelerin interneti kısaca IOT olarak bilinmektedir. IOT yani “Internet Of Things “ Şeylerin İnterneti” olarak çevrilmektedir. Daha önce veri toplama ve bilgi paylaşma yetisi olmayan nesnelerin akıllandırılmasına ve canlanmasına olanak tanımaktadır. Hayatı kolaylaştırma adına atılan en büyük teknolojilerdendir.

IOT Uygulama Alanları Nelerdir ?

Tüketicilerin günlük hayatlarını kolaylaştırmakla birlikte sayısız olarak meslek gruplarında ve iş sektörlerinde de kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde haberleşme ve iletişim kurma yetisi artmaktadır. Akıllı termostatlar ve evler, kombi sistemleri, aydınlatma, elektrik gibi birçok cansız nesneyi akıllı telefonlar aracılığıyla yönetme imkanı sunmaktadır.

IOT Uygulama Alanlarına Örnekler

Akıllı Priz

Dünyanın neresinde olursak olalım evimizdeki prize giden akımı kesebilir ya da voltaj ayarlaması yapabiliriz. Akıllı prizi normal prize takıp akıllı cihazımızla kontrol edilebilir hale getirebiliriz. Üstelik Google Asistan ya da Siri gibi yapay zeka destekli uygulamalarla da sesli komut verebiliriz.

akillipriz - Dünyada IoT Uygulama Alanları ve Örnekleri
Akıllı Priz

Evcil Hayvan Besleyici

İşteyken ya da tatile gittiğimizde aklımızın evcil hayvanımızda kalmasını da IOT teknoloji ile çözebiliriz. Aldığımız akıllı mama kabı ve akıllı telefonumuzu kullanarak evcil hayvanımızın mamasının bitip bitmediğini ya da yeni konacak mamamızın ne kadar olacağını ayarlayabiliriz.

hayvanbesleyici - Dünyada IoT Uygulama Alanları ve Örnekleri
Akıllı Mama Kabı

Akıllı Protez

Sağlık alanında kullanılabilecek en büyük faydalardan biri protezlerdir. Akıllı protez, hastaya takıldıktan sonra normal protezden farklı olarak belirli aralıklarla hareket etme hatırlatması yapmaktadır. Bununla beraber de doktorun anlık olarak hareket çizelgesini takip etmeyi de desteklemektedir.

protez - Dünyada IoT Uygulama Alanları ve Örnekleri
Akıllı Protez

Akıllı Trafik Işıkları Ve Akıllı Şehirler

 Akıllı trafik ışıkları aslında trafik polisine olan ihtiyacı da ortadan kaldırmaktadır. Yol kenarlarında bulunan elektrik direklerinden alınan verilerle yolun trafik durumu ve yoğunluğu kontrol edilmektedir. Ambulans ve itfaiye gibi öncelikli araçlar bu sayede rotalarını çizmektedirler.

trafik - Dünyada IoT Uygulama Alanları ve Örnekleri
Akıllı Şehir

Gelişen IOT teknolojini geleceğin feneri olan çocuklarımız birçok alanda da kullanarak geliştirebilirler. Düzenlenen yarışmalarda geliştirdikleri projeler ile birlikte IOT teknolojisini daha fazla yaygınlaştırabilirler. Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmayı temel aldığını da bir kez daha anlayabilirler.

IOT teknolojisi insan hayatını tam anlamıyla tek dokunuşa indirmektedir. Bu sayede de hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmiş oluruz. Günden güne cansız nesneleri aktif hale getirmek yani IOT teknolojisi artacak ve hayatımızın merkezinde daha fazla yer almaya başlayacaktır.

IOT Teknolojisi hakkında videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu “IOT Teknolojisi Nedir ? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.