23/03/2022

Dijital Dönüşüm Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Dijital dönüşüm nedir? Dijital dünyaya ne kadar hazırız? Dijitalleşen bu dünyada biz neler yapabiliriz? Çocuklar dijital çarkını nasıl çevirebilir? Dijitalde dönüşümün amaçları nelerdir?

Hem ülkemiz hem de dünya gündeminde büyük yer kaplayan dijital dönüşüm konusunu hep birlikte inceleyelim.

Dijital Dönüşüm Nedir?

Her yazımızda değindiğimiz gibi gelişen teknolojinin getirilerini farkındayız. Teknoloji geliştikçe yeni terimlerin ortaya çıktığını da diğer yazılarımızda sık sık yer vermiştik. (bknz: IOT teknolojisi, NFT, Metaverse.. vb) Bu ve bunun gibi birçok terimin gündem olduğu bu çağda bir dönüşüme gitmek de teknolojinin getirileri arasında yer almaktadır. Dijital dönüşüm; gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin yarattığı faydaları, toplumun ihtiyaç ve istekleri yolunda daha etkin kullanmaktır. İnsan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında bütünleşen dönüşümdür.

Tablet Bilgisayar Tutan Kadın

Dijital dönüşümü birkaç teknolojik unsura indirgemek mümkün değildir. Web 2.0, mobil cihazlar, yapay zeka, veriler vb. birçok unsur bu dönüşümü başlatanlar arasındadır. Dijital dönüşümde manuel yol ile alınan kayıtlar dijitale işlenmiş; dijitaldeki veriler de dijital ortama aktarılıp e- hizmet sistemini aktifleştirmiştir.

Dizüstü Bilgisayar Kullanan İnsanların Fotoğrafı

Dijital dönüşüm kapsamlı ve bir o kadar da alışılmayı bekleyen bir sistemdir. Her ne kadar teknoloji hızlı bir şekilde gelişse de toplumumuzun küçük bir kısmı bu teknolojiye aşinadır. Yani toplumların manuel sisteme alışkanlığı teknolojiye bağlılığını zorlaştıracaktır. Fakat sistemin kolaylığını, zamandan tasarruf etmeyi ve işlerin hızlı olmasını deneyimledikten sonra teknolojiyle bütünleşmeyi kabulleneceklerdir. Bununla beraber yaşanacak güven problemleri de günden günden azalacaktır.

Mesela fatura ödemek için girilen sıralar, banka, okul ve resmi dairelerde yapılması gereken tüm işlemler; bir mobil cihaza sığacak kadar kolaylaştırmıştır. Daha somut bir örnek verecek olursak; Ankara’da bulunan bir aile, Fransa’da okuyan çocuğuna para transferi yapmak istediğinde tek yapması gereken mobil cihazından uygulamaya girmek olacaktır. En genel tabir ile “ tek dokunuş’’ bütün işlemleri çözecektir.

Dijital Dönüşümün Amaçları Nelerdir?

Dijital dönüşüm; zamandan, enerjiden ve insan gücünden tasarruf etmeyi amaçlamaktadır. Günümüz insanının tükenmeyen ihtiyaç ve isteklerini, işgücünü en aza indirerek faydalı olmayı amaçlamaktadır. Teknoloji ile iklim sorunlarını çözmeyi ve enerjiden israfı engellemek istemektedir. Küçük yaştan itibaren çocukların teknoloji ile beraber büyümesini, teknolojinin getirilerini en aktif şekilde kullanmalarını desteklemektedir.

Dijital Dönüşümde Çocukların Rolü

Gelişen teknolojiyi kocaman bir çark olarak değerlendirecek olursak, var olan konumumuz ile sadece bu çarkla beraber dönmekteyiz. Dijital dönüşümü sadece tüketerek değil bu alanda üretici olarak da destekleyebiliriz. Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza dijitalde üretici olma ışığını yakarsak hem o yaşta hem de ilerleyen yaşlarda dijital dönüşüm çarkını çevirenlerden olmalarını sağlayabiliriz.

Pazarlama Açısından Dijital Dönüşüm Nedir? – Makro Danışmanlık

Çocuğunuz Geleceğin Dijital Toplumuna Hazır mı ?

“Evet tabi ki hazır, ne oyunlar oynuyor ne videolar izliyor. Sosyal medyayı da bizden iyi biliyor “ dediğinizi duyar gibiyiz. Dijital topluma hazır olmak demek; başkaları tarafından bulunan, yapılan teknolojik hizmet ve ürünlerini kullanmak demek değildir. Hazır olabilmemiz için, teknoloji de üretici olmayı öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Çocuğumuzun çok iyi bir bilgisayar oyuncusu olmasını değil, o oyunları üretenlerden olmasını desteklemeliyiz. Film, animasyon ve videolara çok hakim olması gerektiğini değil dijitalde animasyon üretmesi gerektiğini ona vurgulamalıyız.

6 Adımda Dijital Çocuk Kavramı. Aileler Nelere Dikkat Etmeli | İyi Hisset

Gelişen teknoloji ile günden güne aramızda jenerasyon farkı oluşsa da ülkemizde gündemi sıkı bir şekilde takip eden ve ‘’Dijitalde Üretici Olmak ‘’ kavramını çocuklara çok iyi öğreten atölyeler mevcuttur. Bu atölyeleri inceleyebilir, teknoloji çarkını çevirenler arasında yerinizi alabilirsiniz. (Bknz: Dijital Çağ Atölyesi)  

Dijital dönüşüm ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu ”Dijital Dönüşüm Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.