Kaygı Nedir? Çocuklar İçin Önemi
Kaygı bozukluğu nedir? İnsan neden kaygı duyar? Kaygı nedir? Stres nedir?
Kaygı Bozukluğu Nedir?
Kaygı bozukluğu, anksiyete olarak da bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. Anksiyete bozukluğu, gün içerisinde sürekli devam eden endişelenme durumudur. Günlük hayatta karşılaşılan olaylara karşı duyulan aşırı korkudur. Bazı durumlarda, panik atak nöbetleriyle de kaygı orataya çıkar. Şimdiye odaklanan kaygılar sağlıklı ve işlevsel olan kaygılardır. Örnek verecek olursak; lise veya üniversite sınavına hazırlanan bşr öğrencinin, ‘Telefonla ilgilenmeyi bırakıp ders çalışmalıyım, aksi takdirde bugün ders çalışmamış olurum.’ şeklindeki kaygılı düşüncesi sağlıklı ve verimli bir kaygıdır. Ancak ‘İstediğim liseyi/üniversiteyi kazanamazsam ne yaparım?’ şeklindeki kaygılı düşünce, sonuç odaklı olduğu için sağlıksız ve işlevsiz bir kaygıdır.
İnsan Neden Kaygı Duyar?
Kaygı, çocukuluğumuzdan itibaren yaşamaya başladığımız bir duygu durumudur. Sadece çocukluk deneyimleriyle değil, gen aktarımıyla da kaygıyı biliriz. Çocukken aileden, arkadaşlardan görülerek kaygı yaşanılabileceği gibi, kendi düşüncelerimiz ve yaşadıklarımız da kaygıya yol açar. Birçok neden insanlarda kaygıya sebep olur. Evrimsel olarak da insanlar kendilerini geliştirmeye programlıdır. Bu gelişme mücadelesi içerisinde kaygılar meydana gelir. Güvende hissetmediğimiz durumlarda kaygılanırız. GElecek, ekonomi, sosyal hayat gibi birçok çeşitli alanda, yani kısaca ne olacağını kestiremediği anlarda insan kaygı duyar.
Kaygı Nedir?
Kaygı, aslında bize faydalı olması gereken bir duygu durumudur. Günlük yaşamda karşılaştığımız sorunlar ile baş edebilmemiz için daha hızlı düşünüp kara vermemize yardımcı olur. Kaygı, beynimizin strese tepki vermesi ve bizi yaşayabileceğimiz olası tehlikeler konusunda uyarma şeklidir. Günlük hayatın bir parçası olan kaygı, olması gereke seviyede olduğunda hedeflerimize ulaşmamızı sağlarken, aşırı olduğu zamanlarda işlerimizi ve sosyal yaşamımızı zorlaştırır.
Stres Nedir?
Stres, insanların bir olayı yaşarken üzerlerinde hissettikleri baskı ve gerginlik halidir. Zor, kolay veya bormal bir durum yaşanırken, insanın hissettiği fiziksel ve duygusal gerilim haline ‘stres’ denir. Fiziksel, duygusal, sosyal ve zihinsel olarak dört gruba ayrılır. Stres karşısında gerilen insan bedeni, olay esnasında ‘stres tepkisi’ göstererek uyumlanmaya çalışır.
Bu “Kaygı Bozukluğu Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.