08/03/2022

NFT Nedir? Çocuklar İçin Önemi Ve Faydası

ile Arfbot

NFT kavramını duydunuz mu ? NFT hakkında bilinmesi gereknler nelerdir? Yakın gelecekte adından sık sık söz ettirecek NFT çocuklar için ne kadar önemli? NFT üzerine hangi çalışmalar yapılabilir?

NFT hakkında bilinmesi gerekenleri, çocuklar için önem ve faydasını hep birlikte inceleyelim.

NFT Nedir ?

NFT yani takas edilemeyn jetonlar bir varlığın sahipliğinin dijital kanıtıdır. Benzersizdir ve kopyalanması mümkün değildir.

Günlük hayatınızda bir proje yaptığınızı düşünün. Bu projenin sonunda da ortaya tüm hakları size ait olan bir eser ya da buluş çıktığını varsayalım. Fikirden buluş esnasına kadar geçen tüm sürede ana kahraman siz olduğunuz için ortaya çıkan buluşta size aittir. Bu sebeple de başka biri tarafından kopyalanması mümkün değildir. Ama bu buluşun size ait olduğunu belirtecek bir patente sahip değilseniz fikrinizin veya buluşunuzun bir başkası tarafından kullanılması ya da sahiplenilmesi gayet olası bir durumdur. Projeye dair patent alındığında ise artık her şey size aittir.

Ödeme Devi Visa, Bir CryptoPunk Alarak NFT Piyasasına Adım Attı - BTCHaber

Bu durumun dijitaldeki karşılığı da NFT terimidir. NFT, genellikle dijital sanat eseri,müzik, fotoğraf, video vb. parçaları temsil eder. Bir ev aldığımız tapusunun bizde olması nasıl evin bize aitliğini gösteriyorsa dijital üzerinden yaptığınız bir şarkının size ait olduğunu da NFT’ler göstermektedir.NFT kopyaları başkaları tarafından oluşturulabilse de ilk sahibinin siz olduğu ve parçanın size ait olduğu kesinlikle değiştirilemez.

NFT Değeri Nedir?

NFT değerini bir örnek üzerinden açıklayalım. Bir kedi resmi için bir NFT  Paris Hilton tarafından yaklaşık 17.000$’a satıldı. Her NFT biribirinden farklı olduğu için her birinin değeri de birbirinden farklıdır. Şimdiye kadar ki en pahalı NFT altmış dokuz milyon doların üzerinde satılan bir dijital sanat eseridir.

NFT Nedir? Nasıl Yapılır? — Epik Haber

NFT Nasıl Oluşturulur ?

Bir NFT oluşturabilmek için önce belirli bir blok zinciri teknoloji seçilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise bu blok zincirine içerik yüklenmelidir. NFT’leri listelemek için de bir pazaryeri seçilmelidir. Çünkü NFT’ler sadece bu pazaryerlerinde satılabilir. Ayrıca NFT’lere bir telif hakkı veya komisyon da eklenebilir. Bu sayede NFT her el değiştirdiğinde asıl sahibine de ödeme yapılabilir.

Nedir Bu NFT? - Artopol Sanat Galerisi

Çocuklar İçin NFT’nin Önemi ve Faydası

Geçtiğimiz günlerde yurt dışında 12 yaşında bir çocuğun Garip Balinalar adlı koleksiyonu NFT üzerinden satışa çıkarıldı ve yaklaşık dokuz saatte bu koleksiyon amacına ulaşıp tükendi. Buradan hareketle anlatmamız gerekirse, NFT alanı sadece yetişkinler için oluşturulmuş bir alan değildir. Küçük yaştan itibaren dijitalde üretici olmayı seçen her çocuğun da kendini gösterebileceği bir alandır. Bilgisayarı açıp sadece yapılan projelere bakmak yerine “ Ben de yapabilirim” düşüncesi her zaman kazandıracaktır. Çocuklar için dijitalin faydalarını göz önünde bulundururken NFT alanı da dijitalde fayda sağlayacak alanlardandır. Çocukların yaptıkları üretimler ve bu üretimlerin büyük pazarlarda ilgi görmesi çocuk için hem özgüven kazandıracak hem de dijitali üretim aracı olarak kullanmasına vesile olacaktır. Gelişen teknolojinin getirilerini güncel olarak kullanmak ve küçük yaştan itibaren üretici olmak gelecekte bizleri bir adım önde tutacaktır.

12 yaşındaki çocuğun NFT koleksiyonu 24 saatte tükendi - Teknolojiden Son  Dakika Haberler – Sözcü
Garip Balinalar Koleksiyonu

Bu “NFT Nedir? Çocuklar İçin Önemi Ve Faydası” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.