08/08/2022

NASA Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

NASA nedir? Nasıl başlamıştır? Faaliyet alanları nerelerdir? Önemli programları nelerdir?

NASA Nedir?

İngilizce, resmi olarak: National Aeronautics and Space Administration, Türkçe: Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’dir. Sivil havacılık, uzay araştırmaları ve uzay uçuşu organizasyonu olan Amerika Birleşik Devletleri’nin bir devlet kurumudur. Ofis 1958’de Dwight D. Eisenhower’ın başkanlığı sırasında kuruldu. Uzay ve uçuş bilimi için ABD sivil ajansıdır. Merkezi Washington, D.C.’dedir. Aynı zamanda, NASA önemli bir yer bilimsel araştırma kurumudur. ABD’de iklim bilimi araştırmaları için en fazla araştırma fonunu sağlar. Orijinal amacı, ülkenin askeri olmayan uzay araştırmalarını yönlendirmek ve uzay varlıklarının barışçıl kullanımını teşvik etmek.

Nasıl Başlamıştır?

NASA’nın başlangıçta 8.000 çalışanı ve 100 milyon dolarlık bir bütçesi vardı. Üç büyük laboratuvarı ve iki küçük roket test alanını yönetti. Daha sonra, bugün işletilen on büyük uzay merkezi ağının temelini oluşturan, ülke çapındaki büyük kurumları bünyesine aldı. Bugün NASA’nın yaklaşık yirmi bin çalışanı var ve yıllık 13,5 milyar dolarlık bir bütçesi var.

Faaliyet Alanları Nerelerdir?

NASA’nın faaliyet gösterdiği en önemli alanlar, gezegen araştırmaları ve ilgili astronomidir. Uzay araştırma yöntemlerini kullanarak dünyanın uzaydan derinlemesine incelenmesi yapılır. İnsanlı uzay uçuşları uzay teknolojisi ve roket teknolojisindeki gelişmeler bura sayesindedir. Uzay bilimleri alanında, gezegen keşiflerindeki başarıları etkileyici. NASA’nın uzay sondaları tüm güneş sistemini fethetti. Tüm büyük gezegenlere ve onların birçok uydusuna yaklaştı. Mars’a indi ve Venüs ve Jüpiter’in atmosferlerine nüfuz etti. Mars Keşif Gezicileri, Mars Odyssey ve Mars Global Surveyor programları devam ediyor. Cassini’nin Satürn etrafındaki yörüngesi sona erdi. Elektromanyetik spektrumun farklı bölgelerinde faaliyet gösteren dört adet yüksek performanslı uzay teleskopunun programı devam etmektedir. Hubble Uzay Teleskobu ve Chandra X-ışını Teleskobu Dünya’nın yörüngesinde dönüyor. Spitzer Uzay Teleskobu 2003 yılında Güneş’in yörüngesine yerleştirildi. NASA, ayrıca Güneş ve gezegenler arası uzayın fiziksel araştırmasında da önemli sonuçlar elde etti. Önümüzdeki stratejik planında, gezegen keşifleri ve uzay astronomisi alanında başlatılan programlar, güneş sistemi dışındaki gezegenleri ve dünya dışı yaşam belirtilerini keşfetme çabalarıyla tamamlanıyor.

Önemli Programları Nelerdir?

NASA’nın ilk hedefleri arasında insanları uzaya götürmek, ayı ve uzayı keşfetmek vardı. Bu amaç için çeşitli uzay programları geliştirdi:

Merkür Programı

Merkür programı Merkür programının bir parçası olarak altı kişi uzaya uçtu. İlk Amerikan insanlı uzay programıydı. 1961’de Alan Shepard, Freedom 7 kapsülü ile uzay atlayışı yapar. Uzaya çıkan ilk Amerikalıydı. 1962’de John Glenn, Dünya’nın yörüngesine giren ilk Amerikan astronotuydu.

Gemini (İkizler) Programı

Gemini programının bir parçası olarak, 16 astronot Dünya’nın çevresini 600 kez turladı. Merkür programının devamı ve Apollo programı için bir hazırlıktı.

Apollo Programı

Apollo programı çerçevesinde 1969 ve 1972 yılları arasında 12 astronot ayı ziyaret etti. İnsanlı uzay uçuşu açısından, Merkür ve İkizler programları, uzay araştırmaları tarihindeki en büyük girişim olan Ay’ın keşfi için şimdiden hazırlık niteliğindeydi. 20 Temmuz 1969’da astronotlar Neil Armstrong ve Edwin Aldrin ile Apollo-11 uzay aracı ile Ay’a ilk iniş gerçekleşti. Toplam 15 Apollo uzay aracı Dünya yüzeyinden çıktı. Laboratuvar incelemeleri devam eden değerli ay örnekleri getirilmiştir. Ay’ın jeolojisinin ve Güneş Sistemi’nin oluşumunun anlaşılması için bilgi sağlamakta.

Uzay Mekiği

Amerikan uzay mekikleri, tamamen yeniden kullanılabilir ilk fırlatma araçlarıdır. Beşi uzayda uçmak üzere toplam altı adet bu tür uzay aracı inşa edilmiştir. 1981’den beri yüzden fazla uçuş yapılmıştır. Yirmi yıllık operasyon sırasında, iki uzay mekiği yok oldu. Buna rağmen NASA’nın uzay mekiği programının başarılı olduğu söylenir.

Uzay İstasyonları

Uluslararası Uzay İstasyonu, Apollo programının sona ermesinden sonra, yaklaşık 80 ton ağırlığındaki ilk Amerikan uzay istasyonu Skylab yörüngesine yerleştirilmiştir. 1981’den itibaren uzay uçağının hizmete girmesiyle insanlı uzay uçuşları tarihinde yeni bir dönem açıldı. Gerçekleştirilen 125 uçuş sırasında yüzlerce astronot uzayda görev yaptı. Skylab ayrıca Güneş, Dünya ve Ay gözlemlerinin yanı sıra ağırlıksızlık deneylerine de ev sahipliği yaptı.

Bu “NASA Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.