23/07/2022

Vitamin Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Vitamin nedir? Antioksidan nedir? Tarihi nasıldır? Yağda çözünen vitamin nedir?

Vitamin Nedir?

Az miktarlarda olmasına rağmen insan vücudu için gerekli olan, ancak onu her zaman yeterli miktarlarda üretemeyen, bu nedenle onu besinler şeklinde elde etmek zorunda kalan organik bir bileşiktir. Vitaminler kimyasal yapılarına göre değil, biyokimyasal aktivitelerine göre sınıflandırılır. Bu nedenle belirli bir vitamin, aynı etkiye sahip birkaç bileşik olarak kabul edilebilir. Vücudun belirli koşullar altında üretebileceği vitaminler vardır. Örneğin D vitamini güneş ile birlikte aktive olur ve harekete geçer. Bir organizma için vitamin olan, diğeri için olmayan maddeler vardır. Çoğu hayvan vücudunun üretebildiği C vitaminini insan vücudu üretemez. Günümüzde bilimin tanıdığı vitaminlerin sayısı on üçe düşmüştür.

Antioksidan Nedir?

İnsan vücudunun binlerce enzim, hormon ve diğer kimyasalların çalışabilmesi için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Ancak vitamin ve minerallerin başka bir kilit rolü daha vardır; antioksidan görevi görürler. Yani vücuttaki serbest radikalleri bağlarlar. 1990’lu yıllarda, serbest radikallerin zararlı etkilerini öğrenmeye ve onları antioksidanların yardımıyla nötralize etmenin ne kadar önemli olduğunu anlamaya başladık. Antioksidanların işleyişi açısından vücudun temel ihtiyaçları A vitamini, C vitamini, E vitamini ve selenyumdur.

Tarihi Nasıldır?

1900’lerin başında, saflaştırılmış protein ve karbonhidratların uygulanmasını inceleyen birbirinden bağımsız iki araştırma grubu tarafından keşfedildi. Deney hayvanlarına tereyağı, balık yağı, süt veya et verilmediğinde büyümenin durduğunu ve ardından ölümün gerçekleştiğini buldular. Bilinmeyen madde başlangıçta “yağda çözünen A” olarak adlandırıldı ve daha sonra A vitamini olarak tanındı. İlginç bir şey daha ekleyecek olursak, eski Mısır’da M.Ö 1500 civarında, şimdilerde A vitamini eksikliği olarak adlandırılan hastalığın tedavisi için, hekimler karaciğer tüketimini reçete etmiştir.

Yağda Çözünen Vitamin Nedir?

Yağda çözünen vitaminler vücut tarafından, özellikle yağ dokularında ve karaciğerde depolanabilir. Bu nedenle normal, sağlıklı bir beslenmeyle (örneğin tam tahıllar, taze meyveler, sebzeler) almamız gereken vitamin miktarını karşılarız. Günlük olarak takviye vitamin almak bu durumda gerekli değildir. A D E ve K vitaminleri suda çözünmezler.

Bu “Vitamin Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.