28/02/2023

Pusula Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler

ile Arfbot

Pusula nedir? Navigasyon nedir? Islak pusula nedir? Kuru pusula nedir?

Pusula Nedir?

Manyetik iğneden üretilmiştir. Pusula dünyanın manyetik alanının yönünü belirtmek için kullanılan bir alettir. Yönü belirlemek için kullanılıyor. Dünyanın kuzey ve güney kutuplarının yönü ve ondan diğer ana noktalar türetilmiştir. En basit haliyle, bir pusula, manyetik bir malzemeden yapılmış serbestçe hareket eden bir iğneden oluşuyor. İğnenin manyetik kuzey kutbu, gerçek kuzey kutbuna yakın olan dünyanın manyetik güney kutbuna döner.

Navigasyon Nedir?

Bir teknenin veya aracın bir yerden diğerine hareketini izleme ve kontrol etme sürecine odaklanan bir çalışma alanıdır. Navigasyon alanı dört genel kategori içerir: kara navigasyonu, deniz navigasyonu, havacılık navigasyonu ve uzay navigasyonu. Aynı zamanda, navigasyon görevlerini yerine getirmek için denizciler tarafından kullanılan özel bilgi için kullanılan sanat terimidir. Bir harita ve pusula ile kara navigasyonu için, günümüzde genellikle, koruması şeffaf akrilik bir cam plaka içinde olan bir plaka pusulası kullanılmaktadır. Harita pusulası olarak da bilinir. Bu plaka harita çalışmasını kolaylaştırır ve pusulanın kuzey-güney çizgilerini topografik haritanın ızgarasıyla hizalamayı kolaylaştırır.

Islak Pusula Nedir?

Mıknatıstaşı parçalarının kuzey-güney yönünde döndüğü bilgisi Avrupa’da antik Yunanistan’dan ve Çin’de biliniyordu. MÖ 475 yılları arasında var olan devletler döneminden beri bilinmekte. M.Ö. 221 J. Klaproth ve L. de Saussure tarafından pusulanın kökeni üzerine yapılan ciddi çalışmalar, Çinli denizcilerin ıslak pusulaya zaten aşina oldukları sonucuna varıyor. Çinliler, MS 11. yüzyıldan beri güney işaretçisi adı verilen yüzen, ıslak bir pusula iğnesi kullandılar. Aslında, Çin pusulasında. güney yönü ana yön olarak işaretlenmiştir. Zamanla, bundan 24, 32, 48 veya 64 çizgiye veya ana noktalara bölünerek özel pusula formları geliştirilmiştir. Shen Kuo, 11. yüzyılın sonunda, ana çalışmasında 24 yöne bölmeli bir pusula önerdi; bu tür pusulalar kısa bir süre sonra kullanılmaya başlandı.

Kuru Pusula Nedir?

Bir zemin üzerinde kuru, oynayan bir manyetik iğne vardır. Bugün hala kullanılmakta olan kuru pusulayı icat eden Petrus Peregrinus de Maricourt tarafından yazılan 1269 tarihli Epistola de magnete’dedir. Varlığı kesin olarak bilinmeyen Flavio Gioia adlı bir denizcinin “pusulanın mucidi” olduğu iddia ediliyor. Kuru pusula, yüzen iğneden daha hassastır. Daha hassas ve daha iyi navigasyona sahiptir. 13. yüzyılın sonlarında, manyetik iğneyi pusula gülü ile birleştiren ilk kişiler Akdenizli denizcilerdi.

Bu “Pusula Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.