05/08/2022

Beslenme Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Sağlıklı beslenme nedir? Temel besin grupları nedir? Sağlıklı beslenme nasıl olur? Okul çağı çocuklarında beslenme nedir?

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Dengeli ve sağlıklı beslenmek, organizmaların en iyi oranda enerji sağlayan besinlerle beslenmesi anlamına gelir. Beslenme, sağlığın temelini oluşturur. Sağlıklı bir diyetle vücut, ihtiyaç duyduğu besin ve vitaminleri yeterince karşılar. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme, sağlıklı bir yaşam tarzını, zindeliği ve performansı destekler. Bunun genel olarak sağlık üzerinde olumlu bir etkisi vardır.  Birçoğumuzun zaman sıkıntısı çektiği, çok çeşitli ürünlere sahip olduğumuz dünyamızda, sağlıklı beslenme genellikle ihmal edilir. Sağlıklı bir diyet ayrıca vitaminler, mineraller, lif ve ikincil bitki maddeleri sağlar. Sağlıklı yiyeceklerle, sağlıklı bir beslenmeye ulaşmak önemlidir.

Temel Besin Grupları Nedir?

Yeterli ve dengeli beslenmede beş temel besin grubu vardır. Grup 1, tahılları, tahıl ürünlerini içerir. Sebzeler ve salatalar ikinci gruba aittir. Bitkilerin yenilebilen bütün kısımları bu gruptadır. Üçüncü grubu meyveler oluşturur. Süt ve süt ürünleri dördüncü gruptadır. Başta, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi gerekir. Et, yumurta, kurubaklagiller beşinci gruptadır. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

  • Çeşitli yiyecekler yeyin: Öncelikle bitki kaynaklı, besin açısından zengin, düşük kalorili ürünler seçin.
  • Yeterince tahıl tüketin: Her çeşit tam tahıllı ürünlerden ve patateslerden diyet lifi alın. Tahıllar ayrıca vücuda vitaminler, mineraller sağlar.
  • 5 porsiyon meyve ve sebze: Tercihen çiğ veya yeni pişmiş taze, mevsimlik sebzeler ve meyveler tüketin. Bir bardak meyve suyuna da izin verilir.
  • Önce süt ürünleri, sonra balık, sonra et: Her gün az yağlı süt ürünleri, haftada bir veya iki kez balık ve ölçülü olarak et yiyin.
  • Az yağlı: Sağlıklı bitkisel katı ve sıvı yağları tercih edin, örneğin hindistancevizi yağı. Günde 60 ila 80 gram yağ yeterlidir.
  • Şeker ve tuz kullanımını azaltın: Sadece şekerli yiyecek ve içecekleri ölçülü tüketin. Bunun yerine biraz tuz ve daha fazla baharat kullanın.
  • Yeterince su için: Her gün en az 3 litre su ve 1,5 litre çoğunlukla sağlıklı içecek tüketin.
  • Nazikçe hazırlayın: Pişirme süreleri mümkün olduğunca kısa, düşük sıcaklıkta ve az yağlı olmalıdır. Bu vitamin ve besin maddelerini korur.
  • Yemeğin tadını çıkarın: Acele etmeyin yavaş yavaş yeyiniz.
  • Egzersiz: Günde en az 30 ila 60 dakika fiziksel olarak aktif olun.

Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Nedir?

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da önemlidir. Ancak henüz gelişme çağında oldukları için, çocuklarda önem durumu artıyor. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı, hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları, yaşam boyu devam edecektir. Çocuklar sürekli büyüme ve gelişme sürecindedir. Yetersiz beslenmeden en çok etkilenen gruplardandır. Çocukluk döneminde edinilen yanlış besleneme alışkanlıklarının, ilerleyen dönemlerde rahatsızlıklara sebep olma ihtimali var. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha aktif bir yaşam tarzı benimsemeleri gelişimlerine katkı sağlar. Bu konuda desteklenmeleri çocukların sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır.

Bu “Sağlıklı Beslenme Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.