21/12/2022

Soluduğumuz Havada Neler Var? Çocuklar İçin Bilgiler

ile Arfbot

Yaşamımız boyunca sürekli soluk alıp veririz. Peki, çevremizi saran soluduğumuz bu havanın içinde neler bulunur?

Dünya’mızın çevresinde onu saran atmosfer adlı bir gaz katmanı olduğunu biliyoruz. Bu katmanı oluşturan renksiz ve kokusuz gaz karışımınaysa hava denir. Hava, gözle görülemiyor olsa da sayamayacağımız kadar çok gaz molekülünden oluşur. Üstelik birçok canlı için de yaşamsal önem taşır. Çünkü içindeki moleküller canlılar tarafından solunum ya da besin üretimi gibi önemli olaylarda kullanılır.

Gelin, havada bulunan molekülleri biraz daha yakından inceleyelim. Havada sürekli bulunan ve miktarında günden güne belirgin değişiklik olmayan gazlara sabit gazlar denir. Bu gazlara; azot (N2) ve oksijeni (O2) örnek verebiliriz.

  • Azotu belki daha önce duymuşsunuzdur. Havada yüzde 78 oranla en fazla bulunan gazdır. Büyümemiz için gerekli olan proteinlerin yapısında, DNA molekülünde ve bedenimizde birçok önemli görevi olan vitaminlerin bazılarında azot bulunur. Ancak havadaki azotu doğrudan kullanamayız. Azot çeşitli yollarla önce toprağa, oradan bitkilere ve diğer canlıların yapısına geçer. Biz de besinlerimiz aracılığıyla azotu almış oluruz.
  • Diğer bir sabit gaz olan oksijene gelecek olursak onu pek çoğunuzun bildiğini düşünüyoruz. Oksijen gazı, ilk olarak fotosentez yapan yani ışık enerjisi yardımıyla kendi besinini üreten canlıların açığa çıkarmasıyla havaya karıştı. Havada yüzde 21 oranında bulunan oksijen, diğer pek çok canlı gibi insanların solunum yaparak enerji elde etmek için kullandığı bir gaz.

Havada bulunan bileşenler henüz bitmedi. Havanın yüzde 1’lik bölümünü oluşturan daha birçok madde bulunuyor. Üstelik yalnızca gazlar değil, bazı parçacıklar ve gözle görülemeyen mikroorganizmalar da havada bulunabilir.

Bu “Soluduğumuz Havada Neler Var? Çocuklar İçin Bilgiler” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere https://arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; https://blog.arfbot.com