31/07/2022

Spoiler Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Spoiler nedir? Sözcük ne zaman üretilmiştir? Spoiler nasıl önlenir?

Spoiler Nedir?

Bu kelimeyi bir kereden fazla görmüşsünüzdür. Kelime bozmak fiilinden türetilmiştir ve Türkçeye ‘sürpriz bozan’ olarak geçmiştir. Genellikle bu terim televizyon ve romanlarla ilişkilendirilir. İzleyip bitiremediğimiz diziler, filmler ya da kitaplarla ilgili haberleri okuma riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Henüz bilmediğimiz bir şeyi ortaya çıkaran bir içeriğe rastlarsak, buna spoiler denir. Bu nedenle, spoiler, ilgilendiğimiz ve hala ne olup olmadığını bilmediğimiz bir film, dizi, kitap veya televizyon şovu hikayesinin konusu hakkında bilgi veren veya açıklayan bir metin, görüntü veya söylenen bir şeydir.

Sözcük Ne Zaman Üretilmiştir?

İngilizce spoiler kelimesi uzun yıllardır var olmasına rağmen, kavram nispeten yakın zamanda popüler hale geldi. Birkaç yıl önce internetin güçlenmesiyle giderek daha önemli hale geldi. Bir trend haline geldi. Bir anlatımın spoiler olup olmadığına karar verirken, Darth Vader’ın “Star Wars” filminde Jedi Luke Skywalker’a söylediği “Ben senin babanım” gibi bazı ünlü vakalar hakkında da büyük bir soru işareti var. Belli ki önemli bir olay örgüsünü ortaya çıkarıyor. Ancak cümle dünya çapında o kadar çok ün ve yankı kazandı ki spoiler olarak görülmemeli.

Spoiler Nasıl Önlenir?

Bu konuyla ilgili makale veya haber araştırmayın. Sosyal ağlarda söz konusu hikaye hakkında bilgi ve görsel yayınlayan sayfaları ve grupları takip etmeyin. Sosyal ağlara girmeyin. Bu tavsiye biraz radikal gelebilir, ancak sosyal medya bizi bilgilerle doldururken, bazen istemediğimiz bir şey görmemiz veya okumamız kaçınılmazdır. Çok başarılı olan ve medya üzerinde etkisi olan filmlerde veya dizilerde daha sık görülür. Yapılacak en iyi şey vakit ayırıp söz konusu diziye filme ya da kitaba bir an önce yetişmek. Böylece heyecanı kaybetmeden doyasıya tadını çıkarabilirsiniz.

Bu “Spoiler Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.