09/08/2022

Tiyatro Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Tiyatro nedir? Organizasyon şekli nasıldır? Türleri nelerdir?

Tiyatro Nedir?

Genellikle görsel sanatların yanı sıra müzik ve dans gibi diğer sanatların araçlarını kullanır. Hikayelerin drama, konuşma, hareketler, ses efektleri ve görsel öğeler aracılığıyla izleyiciye sunulduğu sahne sanatlarının dalıdır. Tiyatro, sahnede görünenden çok daha fazlasıdır. Kostüm ve set yapımcılarından, sahne malzemelerine ve teknisyenlere kadar sahne arkasında bütün bir dünyayı içerir. Tiyatro dünyasının en tanınmış karakterleri, oyun yazarları ve oyunculardır. Ancak tiyatro aslında üst düzey bir ekip çalışmasıdır. Oyunlar genellikle sahne yöneticileri, yönetmenler, set tasarımcıları, kostüm tasarımcıları, maske yapımcıları, koreograflar, ışık ve ses mühendisleri, kostüm tasarımcılarından oluşan bir topluluk tarafından oynanır.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü

Organizasyon Şekli Nasıldır?

Tiyatro kavramı, 2011’de Sahne Sanatları’nın değiştirilmiş ifadesine dayanmaktadır. Kukla tiyatrosu, resepsiyon tiyatrosu, prodüksiyon tiyatrosu da dahil olmak üzere nesir, müzik ve dans sahnesi çalışmaları yapan bir gösteri sanatları organizasyonudur. Bağımsız tiyatro, açık hava tiyatrosu, ulusal tiyatro gibi çeşitleri vardır. Gösteri mekanı, tiyatro gösterisinin halka açık sunumu için teknik olarak uygun olan ve gerekliliklerini karşılayan bir binadır. Bir binanın parçası veya bir açık hava sahnesi gösteri mekanı olarak tanımlanırken, topluluk ise bir grup sanatçıdır. Taş tiyatro, gösterilerin sunumuna uygun kalıcı bir binaya, bir oyun alanına sahip olan ve devlet veya yerel yönetim tarafından bakımı yapılan bir tiyatrodur.

Türleri Nelerdir?

Kukla tiyatrosu: Performans sanatları faaliyetlerini tipik olarak kuklacıların katılımıyla, kukla araçları ve çözümleri kullanarak yürüten, kalıcı bir oyun alanına sahip bir tiyatro.

Yerleşik tiyatro: Sahip olduğu veya elden çıkardığı bir taş binada, kalıcı bir oyun alanında performans gerçekleştiren bir sirk sanatları organizasyonu da dahil olmak üzere, gösterileri sunmaya uygun bir oyun alanına sahip topluluğu olmayan bir tiyatro.

Prodüksiyon tiyatrosu: Kendi performanslarını bir toplulukla oynayan, kalıcı bir mekanı olmayan tiyatro.

Bağımsız tiyatro: Eyalet veya yerel yönetim bakımı olmaksızın çalışan tiyatro, bale veya dans topluluğu.

Açık hava tiyatrosu: Kalıcı, tipik olarak doğal veya mimari mirasla bağlantılıdır. Oyun alanına sahip, yaz sezonunda (genellikle 1 Mayıs’tan 30 Eylül’e kadar) oynayan bir tiyatro.

Milliyet tiyatrosu: Ulusal dilde tiyatro performanslarının gösterildiği, belirli bir milliyetle ilişkili yaratıcı topluluklar tarafından yapılır. Temel olarak ulusal topluluğun kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya hizmet eder. Ana dildedir ve ulusal topluluğun kültürel geçmişi ve gelenekleri ile bağlantılıdır.

Düzyazı ve opera gibi çok bölümlü tiyatrolar da vardır.

Bu “Tiyatro Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.