25/08/2022

Vurmalı Çalgılar Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Vurmalı çalgılar nedir? Ritim nedir? Marimba nedir? Timpani nedir?

Vurmalı Çalgılar Nedir?

Sallandığında ya da vurulduğunda ses çıkaran müzik aletleridir. Genel adları perküsyon olarak bilinen vurmalı çalgılar, müziklerin bir ritime sahip olmasına katkı sağlarlar. Perküsyonda ki vurma eylemi, bagetle ya da elle sağlanır. Sesten sonra müzik için en eski tarihe sahip olduğu bilinen vurmalı çalgılar, günümüzde de hala önemli bir yere sahip.

Ritim Nedir?

Ritim, sözlük anlamına bakıldığında, bir notada ya da bir dizede uygunluğun sağlanmasıdır. Bu açıdan müzikte ritimin yeri çok ayrı ve önemlidir. Bir bestenin anlatmak istediği duyguyu anlatır. Düzenli ve akıcı ses bütünlüğü oluşturur.

Marimba Nedir?

Vurmalı çalgılar ailesinin tuşlu üyesi olan marimba, piyano tuş dizilimine sahiptir. Tuşları tahtadan yapılır ve malletler ile ses elde edilir. Kökenleri Afrika’ya dayanan marimba, sıkça ksilofona benzetilir.

Timpani Nedir?

Orkestralarda sıkça kullanılan davul benzeri müzik aletidir. Orkestralarda sıkça kullanılmasının başlangıcı 17.yy’a dayanır. Gövde kısmında ki derinin sıkıştırılıp, gevşetilmesi ile akor edilir ve farklı tonda seslere ulaşılır. Yeni nesil timpanilerde ise bu ayar ayak pedalı ile sağlanır. Timpani, üstü gergin bir deri ile kaplanmış derin ve devasa bir kaseye benzetilir.

Bu “Vurmalı Çalgılar Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.