23/10/2022

Samanyolu Galaksisi Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Samanyolu Galaksisi Nedir? Çocuklar İçin Önemi Nedir? Samanyolu Galaksisi Hakkında Kısa Bilgiler

Samanyolu Galaksisi Nedir?

Galaksi, yıldız grubu ve uzay maddeleridir. Yıldızlar, Güneş Sistemi’nde Güneş’in etrafında dönen gezegenler gibi, yüksek bir yerçekimi merkezi etrafında dönme eğilimindedir. Galaksiler çok büyüktür ve trilyonlarca (milyardan çok daha büyük!) Yıldıza sahip olabilirler. 

Galaksiler ne kadar büyük olursa olsun, boş alanlarla ayrılırlar. Hatta daha büyük uzay alanlarıyla ayrılmış galaksi kümeleri bile vardır. Bilim adamları 100 milyardan fazla galaksi olduğunu düşünüyor. Vay canına, evren çok büyük! 

Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu dev yıldızlar sistemine Samanyolu Galaksisi denilmektedir.  Evrendeki gözlemlenebilen galaksilerden sadece bir tanesini oluşturmaktadır. Samanyolu Galaksisi’nin yapısının bir çubuklu sarmal galaksi meydana geldiği düşünülür. Galaksi, yıldızlarının ve küresel kümelerin oluşturduğu bir ışık halkası ile çevrelenmiştir.

Samanyolu adlı galakside yaşıyoruz. Yerel Grup adı verilen yaklaşık 3.000 galaksiden oluşan kümenin bir parçasıdır. Samanyolu sarmal şekilli bir gökadadır ve yaklaşık 300 milyar yıldızdan oluştuğu tahmin edilmektedir. 

Samanyolu Galaksisi Hakkında Kısa Bilgiler

Galaksi kelimesi Yunanca ‘sütlü’ kelimesinden gelir.Bazı bilim adamları, bir galaksinin kütlesinin çoğunun karanlık madde adı verilen gizemli bir maddeden oluştuğunu düşünüyor.

Gördüğünüz tüm yıldızlar ve gezegenler samanyolu galaksisinin bir parçasıdır.

Samanyolu’na en yakın gökada, bizden yaklaşık 2,6 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan Andromeda’dır.

Galaksilerin merkezinde devasa bir kara delik olduğu düşünülüyor.

Pek çok galaksi, 100.000 ışık yılından daha geniş bir mesafede yer alır.

Güneşin galaksinin merkezinde yörüngede dönmesi iki yüz milyon yıldan fazla sürer. Buna galaktik yıl denir.

Bu “Samanyolu Galaksisi Nedir? Çocuklar İçin Önemi Nedir? ” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.